Dnevne novosti

Njemački ministar traži smanjivanje broja europskih povjerenika

04.07.2016 07:27 BERLIN, 2. srpnja 2016. (Hina/Reuters) -Tek nešto više od tjedan dana nakon Brexita, njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel pozvao je na smanjivanje broja europskih povjerenika i zatražio da Bruxelles preispita kako raspoređuje svoj budžet.
"Europa u kojoj se 27 povjerenika želi dokazati nema smisla. Bilo bi dobro smanjiti taj broj", kazao je Gabriel u razgovoru za Neue Osnabruecker Zeitung. Gabriel, koji je ujedno i njemački vicekancelar, kazao je da Brexit nije ugrozio EU i čak najavio mogućnost ponovnog pridruživanja Velike Britanije Uniji za nekoliko desetljeća, posebice imajući u vidu činjenicu da je veliki broj mladih bio za ostanak u EU.

"Moramo s njima ostati u kontaktu. Ako želimo da glas naše djece i unuka u svijetu nešto znači, to treba biti zajednički europski glas. Čak ni snažnija Britanija ili Njemačka neće uspjeti postići da ih se čuje dovoljno ako su same za sebe", poručio je Gabriel. Gabriel je Bruxelles optužio za "sitničavost" glede uplitanja u stvari koje bi bolje riješile same države ili općine. Što se proračuna tiče, smatra da se treba preispitati bi li  i dalje 40 posto sredstava trebalo ići za poljoprivredu, dok se puno manje izdvaja za istraživanje, inovacije i obrazovanje. Također smatra da bi Unija trebala imati zajedničku europsku vojsku.