Dnevne novosti

Ministarstvo kulture raspisalo poziv za predlaganje programa u kulturi 2017.

28.06.2016 07:55 ZAGREB, 27. lipnja 2016. (Hina) - Ministarstvo kulture raspisalo je poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu, a poziv je otvoren od 27. lipnja do 26. kolovoza.

Pravo podnošenja programa na temelju poziva imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi, kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine. 

Ministarstvo će, kako ističe, u program javnih potreba u kulturi za 2017. godinu uvrstiti programe institucionalne potpore (redovite djelatnosti) strukovnih udruga u kulturi; dramske i plesne umjetnosti te izvedbenih umjetnosti; glazbe i glazbeno-scenske umjetnosti; kulturno-umjetničkog amaterizma (glazbenog i folklornog); vizualnih umjetnosti, likovnih monografija, dizajna i arhitekture; inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi; knjižnične djelatnosti; potpore izdavanju knjiga; izdavanja časopisa i elektroničkih publikacija; književnih manifestacija i nastupa na sajmovima knjiga; književnih programa u knjižarama; arhivske djelatnosti; muzejsko-galerijske djelatnosti; zaštite i očuvanja arheološke baštine; zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara; zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara; zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara; digitalizacije u arhivskoj, knjižničnoj i muzejskoj djelatnosti; međunarodne kulturne suradnje; izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture; nabave informatičke opreme. 

Ministarstvo će, kako se navodi, realizirati programe u skladu sa Zakonom o financiranju javnih potreba u kulturi i Pravilnikom o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi te ocjenom izvršenja uz dosadašnje obveze prema Ministarstvu kulture. Kao posebni natječaji u okviru programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu raspisat će se natječaji za otkup vrijednih knjiga, poticanje književnoga stvaralaštva, dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva, za programe promidžbe knjige i čitanja, poticanje glazbenog i dramskog stvaralaštva, poduzetništvo u kulturi.