Dnevne novosti

Članice EU-a ne mogu zatvoriti državljanina treće države samo zbog ilegalnog ulaska

08.06.2016 07:10 BRUXELLES, 7. lipnja 2016. (Hina), Zemlje članice EU-a ne mogu oduzeti slobodu državljaninu treće zemlje prije nego što je nad njim proveden postupak vraćanja samo zato što je na područje države članice ušao nezakonito preko unutarnje granice schengenskog područja, proizlazi iz presude Suda EU-a u slučaju jedne državljanke Gane koja je uhićena u Francuskoj.
U ožujku 2013. godini Selina  Affum iz Gane putovala je autobusom iz belgijskog Genta u London. Na ulazu u tunel ispod La Manchea zaustavila ju je francuska policija, koja je utvrdila da ima putovnicu na tuđe ime. Uhićena je i zatvorena zbog ilegalnog ulaska u Francusku. Affum je uložila žalbu, a francuski sud se obratio Sudu EU-a i zatražio mišljenje je li zakonito zatvaranje te osobe.  

Sud je presudio da je to protivno "Direktivi o vraćanju državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom" te da se to također odnosi na situaciju kada taj državljanin, koji se jednostavno nalazi u tranzitu na području predmetne države članice, bude zadržan prilikom izlaska iz schengenskog područja i u pogledu kojeg se vodi postupak za ponovni primitak u državu članicu iz koje je došao. Direktiva predviđa da vraćanju takve osobe treba prethoditi razdoblje u kojem joj se ostavlja mogućnost dobrovoljnog povratka,a nakon toga, ako je to potrebno, slijede mjere prisilnog udaljavanja.

U slučaju izostanka dobrovoljnog povratka, Direktiva državama članicama propisuje provođenje postupka prisilnog udaljavanja primjenom što je manje moguće prisilnih mjera. Samo u slučaju kada je postupak udaljavanja ugrožen, država članica može zadržati odnosnu osobu, pri čemu zadržavanje ni u kojem slučaju ne može trajati duže od 18 mjeseci.

Francuski zakoni predviđaju da se državljani država izvan Europske unije mogu kazniti kaznom zatvora u trajanju od godinu dana ako su nezakonito ušli na francusko državno područje. Osim toga, u Francuskoj se osoba za koju se opravdano sumnja na jednoj ili više osnova da je počinila ili pokušala počiniti kazneno djelo kažnjivo kaznom zatvora može privremeno lišiti slobode kako bi bila na raspolaganju istražiteljima.