Dnevne novosti

Marić: Odgoda izdanja obveznica ništa ne mijenja niti ugrožava izvršenje proračuna

02.06.2016 07:30 ZAGREB, 1. lipnja 2016. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je izdanje euroobveznica odgođeno zbog procjene da bi se za njega mogli postići bolji uvjeti te poručio da je sve pod apsolutnom kontrolom, da odgoda ne ugrožava niti mijenja nešto u proračunskom procesu i izvršenju proračuna za ovu godinu.

"Ovo odgađanje izdanja obveznica ni u kojem slučaju ništa ne ugrožava niti mijenja u našem proračunskom procesu i izvršavanju proračuna za ovu godinu. Dakle, sve je pod apsolutnom kontrolom, nema nikakve niti drame niti posebno, da ne kažem, panike. Upravo suprotno, proračun se izvršava u skladu s planom. Naš plan financiranja i refinanciranja ni u kojem slučaju nije ugrožen, već suprotno, ponavljam: u svemu tomu gledamo kako i na koji način poboljšati uvjete naših kredita i obveznica, i u skladu s tim je i ova današnja odluka", kazao je ministar Marić u Dnevniku HRT-a.

Ministarstvo financija danas je objavilo da je izaslanstvo Ministarstva i Hrvatske narodne banke ovaj tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu, da su prezentirani osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika. "Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće", priopćili su iz Ministarstva. 

I ministar Marić ponovio je kako je reakcija investitora bila pozitivna i kako uopće nije bio upitan njihov interes za hrvatske obveznice. Ipak, procijenjeno je da "u nekom odgođenom trenutku možemo postići bolje financijske uvjete za ovo izdanje" te je u skladu s tim donesena i odluka o odgodi, objašnjava Marić.