Dnevne novosti

Zabrana marame u tvrtkama mogla bi biti zakonita

01.06.2016 07:20 LUXEMBOURG, 31. svibnja 2016. (Hina/AFP), Zabrana islamske marame u profesionalnom okruženju može se opravdati u okviru "politike neutralnosti" koju odredi pojedina tvrtka, ocijenio je u utorak glavni odvjetnik Europskog suda pravde.
Sud sa sjedištem u Luxembourgu moći će uzeti u obzir tu napomenu kod donošenja odluke u slučaju recepcionerke koja je osporila otkaz belgijske tvrtke koja nije pristajala da zaposlenica nosi maramu. U dotičnoj aferi Samira Achbita, muslimanske vjeroispovijesti, nije nosila maramu u trenutku kad ju je zaposlila tvrtka koja pruža usluge nadzora, sigurnosti i organiziranja prijema.

No, odlučila ju je nositi tri godine kasnije usprkos odbijanju njezine tvrtke, koja se pozvala na "načela neutralnosti" zabranjujući u svojim okvirima nošenje političkih, filozofskih ili vjerskih oznaka. Achbita, smatrajući se diskriminiranom zbog vjere, osporila je svoj otkaz pred belgijskim pravosuđem u prvom stupnju i prizivu, bezuspješno. Belgijski žalbeni sud se prije donošenja odluke obratio Europskom sudu pravde da mu razjasni što u tom pogledu kaže europsko pravo. Glavni odvjetnik tog suda ocijenio je u utorak da zabrana marame u tvrtki "ne predstavlja izravnu diskriminaciju", po zaključcima objavljenima u priopćenju.