Dnevne novosti

Predstavnici lokalnih zajednica s ministarstvom potpisali ugovore o sufinanciranju 170 projekata

27.05.2016 07:10 ZAGREB, 24. svibnja 2016. (Hina), Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u srijedu je s predstavnicima lokalnih samouprava potpisalo ugovore o sufinanciranju 170 projekata po Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu.
"Iako je ovaj Program krojen upravo po mjeri jedinica lokalne i područne samouprave, uzimajući u obzir njihove kapacitete i financijska ograničenja, vjerujem da će mnogi od korisnika u budućnosti iskoristiti ovo vrijedno iskustvo i znanje kako bi se pripremili za zahtjevnije i veće projekte koji će dodatno doprinijeti revitalizaciji lokalne zajednice", izjavio je povodom potpisivanja ugovora ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ministarstvo će u 2016. godini financirati 170 projekata jedinica lokalne i područne samouprave u iznosu od 40 milijuna kuna, a potpisivanje ugovora s korisnicima održano je u dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.U ime korisnika i nazočnih predstavnika lokalnih zajednica ministarstvu se na potpori zahvalila načelnica općine Gračac Nataša Turbić i pozvala ministarstvo da "nastavi biti stup i potpora" lokalnim zajednicama u njihovom razvoju.

Za sredstva iz programa u ovoj godini se prijavilo 567 korisnika sa svojim projektima a za sufinanciranje je odobreno 170. Ministar Tolušić je u uvodnom obraćanju izrazio i nadu da će a će u idućoj godini ministarstvo raspolagati s većim sredstvima za ovaj program, ali i da će se u drugom dijelu godine, ukoliko će postojati višak u proračunu, naći sredstva i za sufinanciranje još projekata lokalnih zajednica. Na svečanom potpisivanju u dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, zamjenica ministra Sonja Bošnjak i pomoćnici ministra Marija Vučković, Davor Huška, Tomislav Jurendić  i Dragan Jelić te župani iz sedam hrvatskih županija.

Potpisivanju nije nazočio i prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko, iako je bio najavljen i njegov dolazak. Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnog razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Kroz program se na godišnjoj razini sufinanciraju projekti jedinica lokalne i područne samouprave razvrstanih u skupinu razvijenosti ispod 100 posto prosjeka Republike Hrvatske, a za koje se ocjenjuje da će poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva, pridonijeti znatnijem razvoju pojedinih područja i stvoriti preduvjete za održivi gospodarski i društveni razvoj.  

Projekti koje će ministarstvo sufinancirati obuhvaćaju od obnova i izgradnje prometne i druge infrastrukture, dječjih vrtića, škola i društvenih domova, do uređenja trgova, igrališta i drugih javnih površina."Bitna je željeznica, bitni su autocesta i Pelješki most, ali kad nemate nogostup u selu, vodu ili kanalizaciju, to su bitnije stvari za svakodnevni život građana", istaknuo je Tolušić.