Dnevne novosti

Saborski odbor: Kreativne i kulturne industrije imaju značajan prostor za širenje

18.05.2016 07:25 ZAGREB, 17. svibnja 2016. (Hina), Kreativne i kulturne industrije u Hrvatskoj imaju značajan prostor za ekspanziju, pozitivno mogu utjecati na niz grana, posebno turizam, čulo se u utorak na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koji se tematski bavio ulogom i značajem tih industrija.
Industrije su to koje su i u krizi rasle, a ne padale, koje su otvarale nova radna mjesta i koje imaju oko 124.000 zaposlenih, gotovo devet posto ukupnog broja.Te industrije zapošljavaju puno mladih i obrazovanih, 45 posto zaposlenih ima najmanje višu školu, ističu iz Klastera kreativnih i kulturnih industrija koji broji više od 90 članica iz svih dijelova Hrvatske.

Upravo je kultura ta koja nas razlikuje od naših turističkih konkurenata, jer svi imamo sunce i more, napominje Daniela Jelinčić, govoreći o odnosu kulturnih i kreativnih industrija i turizma.Poslovi vezani uz kulturu čine 15 posto svih poslova u turizmu, 54 posto turista koji dolaze u Hrvatsku posjećuje kulturne spomenike, 26 posto turista dolazi u Dubrovnik zbog kulture, navodi Jelinčić.

Tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Šaban ističe kako djelatnike tog sektora treba početi vrednovati kao poduzetnike. Sami stvaramo svoja radna mjesta, samo ZAMP je u prošloj godini u proračun, na ime poreza i ostalih davanja, uplatio 30 milijuna kuna, naveo je Šaban. Sektor kreativnih industrija u fokusu je razmatranja gospodarskog razvoja kako u EU-u tako i u svijetu. Kreativne industrije mogu biti pokretači društvene i teritorijalne kohezije, kao i kreativnosti i inovacija s pozitivnim učincima prelijevanja na ostatak ekonomije i društva u cjelini, napominje Odbor.