Dnevne novosti

Sabor glasuje u srijedu nakon što tri puta nije skupio kvorum

18.05.2016 07:40 ZAGREB, 17. svibnja 2016. (Hina), Hrvatski sabor, koji je u petak izgubio kvorum i nije uspio završiti glasovanje, u srijedu će glasovati o zakonima i izvješćima koje je raspravio proteklih tjedana, potvrđeno je u utorak prijepodne u Saboru.

Sabor bi, tako, napokon trebao donijeti zakon o ukidanju ureda bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću, na čemu je ustrajavao Most, partner Domoljubne koalicije, koji proteklih dana nije skrivao nezadovoljstvo što taj zakon nije donijet.Da će se, umjesto uobičajeno u petak, glasovati već u srijedu, dao je u utorak naslutiti potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak iz Mosta. "Nemam neku posebnu informaciju o tome, imam samo upit predsjednika Kluba hoćemo li sutra biti na sjednici. Naravno da hoćemo, mi u Mostu smo uvijek redoviti", rekao je Podolnjak novinarima. U Sabor je u utorak, na tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo, došao potpredsjednik Vlade Božo Petrov (Most) no nije davao izjave. "Poslije ćemo", uzvratio je novinarima ulazeći na sjednicu Odbora kojim predsjeda Mostova Ines Linić-Strenja.

Grbin: Mol je preuzeo HDZ

"Mogu samo reći, nek im je sa srećom", poručio je vladajućima Peđa Grbin (SDP). "Očito je voda došla do grla i očito će vladajući, posebno iz reda HDZ-a pokušati učiniti sve da javnosti prikriju činjenicu da je MOL preuzeo HDZ i da je očito da nam MOL vodi državu", rekao je Grbin novinarima u Saboru.Vladajućima poručuje i kako je "ovo, najblaže rečeno smiješno, i da je naprosto vrijeme da odu".Glasovanjem u srijedu, Domoljubna koalicija i Most žele demonstrirati da kontroliraju parlamentarnu većinu nakon što tri tjedna za redom, zbog nedostatnog kvoruma, nisu uspjeli izglasovati raspravljene točke, a što oporba tumači dokazom da parlamentarna većina zapravo ne postoji.

Prošlog petka, u sabornici se u podne okupilo 80-ak zastupnika, više od 76 koliko ih treba za donošenje odluka. Sabor je uspio proširiti dnevni red novim točkama i izmijeniti Zakon o porezu na dobit, no onda je kvorum 'pukao', elektronički sustav pokazao je da u sabornici samo 75 zastupnika.Glasovanje je 'zapelo' na zakonu koji je trebao osigurati implementaciju europske uredbe s područja platnog prometa, pa se pretpostavlja da će u srijedu to biti prva točka o kojoj će se Sabor izjašnjavati.