Dnevne novosti

Vrdoljak zbog poreza na nekretnine proziva HDZ i Most za populizam

04.05.2016 07:10 ZAGREB, 3. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak prozvao je u utorak  vladajući HDZ i Most za licimjerstvo i pupulizam, ustvrdivši da su naglo promijenili mišljenje o uvođenju poreza na nekretnine kojem su se protivili dok su bili u oporbi, ali se ne protive i na vlasti. 
Vrdoljak je kazao da su se Most i HDZ, dok su bili u opoziciji, 'rukama i nogama borili' protiv ideje uvođenja tog poreza, a sada je, tvrdi, u prvih sto dana Vlade napravljen dokument, oko tri četvrtine prepisan od prošle vlade, u kojem se spominje i uvođenje poreza na nekretnine, čemu se HNS protivio, kao dio bivše vladajuće koalicije. „Tada smo s pozicije zaustavili uvođenje poreza na nekretnine, dok je opozicija to osuđivala, a današnji vladajući su naglo promijenili mišljenje i s punim pravom ih možemo prozvati za licimjerstvo i populizam jer im ne smijemo vjerovati, ne samo mi, nego i hrvatski građani jer onaj koji laže taj je sve drugo spreman raditi“, izjavio je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Zagrebu, prilikom obilaska stranačkih županijskih organizacija. 

Potpredsjednica HNS-a i čelnica zagrebačke Gradske organizacije HNS-a Anka Mrak Taritaš rekla je pak kako se svi sjećaju iz škole da kad se i prepisuje treba znati što se prepisuje, no Vlada je "pokazala da ne zna što prepisuje". To se, prema njezinim riječima, vidi u najavi poreza na nekretnine pri čemu vladajući moraju znati da su to različiti porezi koji idu i različitu blagajnu. Vrdoljak smatra da ako je vladajućima stav u opoziciji bio da su protiv pljačke i poreza na nekretnine,to bi trebao biti i danas. Ustvrdivši kako se iz dana u dan vidi da vladajući nisu 'dostojni obnašanja vlasti', Vrdoljak je kazao da će se HNS nakon generacijske tranzicije pripremati za pobjedu na sljedećim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Komentirajući proljetne ekonomske prognoze Europske komisije, po kojima su blago snižene procjene rasta hrvatskog gospodarstva, u prvom redu zbog loših rezultata u zadnjem kvartalu prošle godine - Vrdoljak je rekao da je prošla vlast ostavila zemlju s deset postotnim rastom izvoza, 29 tisuća novozaposlenih i prvim rastom prerađivačke industrije u 25 godina. Tvrdi da je cijeli taj pozitivan trend dočekala nova vlada koja ne zna što bi s tim radila.„Ako se to (usporavanje rasta) produlji još koju godinu onda će doći do nulte stope rasta, onda ćemo mi opet pobijediti na izborima i opet popravljati ono što su oni uspijeli uništiti“, izjavio je Vrdoljak. Dodao je da iako su svi nezadovoljni s vladajućima, on ne očekuje prijevremene izbore.

Vrdoljak kaže da su beneficije koje su dobili ljudi iz Mosta i HDZ-a njima vrjednije nego doborobit države„Zato sam uvjeren da se oni iz svojih fotelja neće odlijepiti ma koliko štetjeli državi“, rekao je Vrdoljak.  Dodao je kako je siguran da šef Mosta i potpredjednik Vlade Božo Petrov nije na to spreman i kako misli dugo biti na funkciji potpredsjednika jer se namjerava s obitelji doseliti u Zagreb.