Dnevne novosti

HURS će Praznik rada obilježiti prosvjedom u Trajektnoj luci Split

27.04.2016 07:35 ZAGREB, 26. travnja 2016. (Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) najavila je u utorak da će ove godine 1. svibnja, Međunarodni praznika rada, obilježiti prosvjedom u Trajektnoj luci Split, gdje je sindikalnom povjereniku nezakonito otkazan ugovor o radu jer je ukazivao na problematične podatke iz poslovanja društva.
Još od početka dvijetisućitih, upozoravali smo na mogući kriminal u privatizaciji splitske trajektne luke, no to nadležne nije ponukalo na angažman radi utvrđivanja spornih činjenica i sankcioniranja mogućih propusta. To nas je ponukalo da Državnom odvjetništvu podnesemo kaznenu prijavu, kako bismo ishodili službeni stav organa kaznenog progona o privatizaciji i naknadnom poslovanju društva, ističe HURS u priopćenju.

Postupak Uprave Trajektne luke, koja je protivno Zakonu o radu sindikalnom povjereniku otkazala ugovor o radu bez prethodne suglasnosti sindikata, direktan je udar na sindikalno djelovanje i zaslužuje svaku osudu i promptnu reakciju pravosuđa i radničkog pokreta, navodi HURS.Izostanak šire osude tog poteza Uprave potaknuo je HURS na odluku da Praznik rada obilježi prosvjedom kojim će još jednom izraziti protivljenje kriminalu i nepoštivanju zakona na štetu radnika, a u korist uskog kruga nepošteno privilegiranih, stoji u priopćenju.