Dnevne novosti

Varaždin: potpisan ugovor o bespovratnim sredstvima za izgradnju studnetskog doma

19.04.2016 07:20 VARAŽDIN, 18. travnja 2016. (Hina), Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric u ponedjeljak su u Varaždinu potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima“.

Ugovor o dodjeli 141,5 milijuna bespovratnih sredstava iz europskih fonodva za izgradnju studentskog doma u Varaždinu potpisan je u ponedjeljak u varaždinskom Studentskom centru.Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima“ potpisali su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric. Za izgradnju novog studentskog doma dodijeljeno je 141.590.368,42 kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova. Ukupna vrijednost projekta je 142.269.118,42 kuna.

Novi će studentski dom imati 600 kreveta u 243 sobe, od čega su 402 kreveta predviđena za studente u nepovoljnom položaju. Studentima sa slabijim socio-ekonomskim položajem osigurano je 387 kreveta, a studentima s invaliditetom 15 kreveta. Objekt će biti energetskog razreda A+. Dovršetak objekta očekuje se u akademskoj godini 2017./2018. Potpisivanju ugovora, ili kako je rekao „manifestaciji ulaganja u budućnost“, nazočio je i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. „Već smo bili u Rijeci, danas nastavljamo u Varaždinu. Ulaganje u mlade znači ulaganje u budućnost. Želimo da Hrvatska bude zemlja znanja. Mala smo zemlja i trebamo pametne i educirane ljude“, rekao je Karamarko i pohvalio Grad Varaždin, koji je dao zemljište, kao „fleksibilnog poslovnog partnera“. „To u protekle četiri godine nije bio slučaj s državnom imovinom i DUUDI-jem.

Imamo 31 milijardu eura državne imovine koja ničemu ne služi. Zašto se ne bi aktivirala na ovakav način? Moramo biti fleksibilniji i to je intencija ove Vlade“, rekao je Karamarko.  „Ovakvi projekti nemaju stranačku boju već razvijaju cijelu Hrvatsku, a ovo je samo jedan u nizu projekata. Varaždin i županija dobivaju bolje uvjete za studente“, rekao je ministar Tolušić. Ministar Šustar je kazao da s novih 3000 ležajeva za studente ova Vlada pojačava aktivnosti na poboljšanju studentskog standarda. „Vodi se briga o studentima slabijeg imovinska stanja. Varaždin ima 286 ležajeva za studente, a 2400 studenata dolazi iz drugih županija. Za dvije godine s novih 600 kreveta slika će biti puno bolja“, izjavio je Šustar. Vladi je zahvalio rektor Boras rekavši da ovim značajnim infrastrukturnim ulaganjem u Varaždinu pokazuje da joj je stalo do hrvatske budućnosti. Zadovoljni su bili i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar.

„Završili smo prvu fazu, studentski restoran, krećemo s trećom, studentskim domom. Nadam se da ćemo uspjeti realizirati i drugu fazu, da ju nećemo preskočiti, a to je nova zgrada Fakulteta organizacije i informatike. Uvjeren sam da ćemo imati podršku aktualne Vlade“, rekao je Habuš. Projekt je prijavljen na natječaj „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a  usmjeren je prvenstveno na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. 

Ukupan iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru tog natječaja je 934 milijuna kuna, a kako je otvoren do 30. lipnja ove godine, proces se nastavlja i uskoro se očekuje potpisivanje novih ugovora za ostala visoka učilišta, najavili su iz Ministarstva.