Dnevne novosti

Predsjednica Grabar Kitarović o šefu SOA-e: Drago mi je da smo se dogovorili

29.03.2016 07:30 ZAGREB, 26. ožujka 2016. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo postignutim dogovorom s premijerom Tihomirom Oreškovićem s kojim je u petak supotpisala prijedlog da se za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) imenuje Daniel Markić, a za predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Pjera Šimunovića, naglasivši važnost profesionalizma i neovisnosti u radu tih službi.
 "Drago mi je da smo se dogovorili, naša suradnja je jako dobra, idemo dalje", izjavila je predsjednica Republike u subotu, tijekom šetnje Cvjetnim trgom na novinarske upite o imenovanjima te o odnosu s predsjednikom Vlade RH Oreškovićem. Na novinarsku konstataciju da je HDZ bio protiv imenovanja Markića na čelo SOA-e, predsjednica Grabar Kitarović rekla je da ne može komentirati stavove stranke. "Meni je bitan prijedlog predsjednika Vlade, u ime Vlade. O bilo kakvim razgovorima ili prijeporima, morate pitati one koji su u to uključeni", dodala je. 

Na pitanje je li Markić bio Lozančićev prijedlog, naglasila je kako ne zna te da ne vjeruje. "On bio Oreškovićev prijedlog", rekla je. Komentirajući prijedlog imenovanje Pjera Šimunovića za novog  predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednica države ocijenila je kako je riječ o vrhunskom profesionalcu. "Vjerujem da će biti sjajan na tom mjestu", rekla je Grabar Kitarović, te istaknula važnost potpune neovisnosti i profesionalizacije tih službi, sukladno standardima Euopske unije i NATO-a.