Dnevne novosti

Zagrebačke otpadne vode razriješile dvoje osumnjičenih djelatnika u aferi Pročistač

25.03.2016 07:30 ZAGREB, 24. ožujka 2016. (Hina), Dan nakon što je Uskok pokrenuo istragu protiv šest osoba i jedne tvrtke zbog mogućih nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda, Zagrebačke otpade vode (ZOV) izvijestile su u srijedu da je do okončanja tog postupka dužnosti razriješeno dvoje osumnjičenih djelatnika u aferi Pročistač.

"Zagrebačke otpadne vode u potpunosti surađuju s Uskokom i drugim istražnim tijelima oko istrage, među ostalim, i protiv naše dvojice djelatnika te želimo razjasniti uvjete pod kojima su se navodno dogodile radnje za koje ih se tereti", izjavila je glasnogovornica ZOV-a Astrid Werbolle.

Napominje da vlasnici i uprava ZOV-a ulažu velike napore kako bi se rasvijetlile optužbe i da bi se razjasnilo je li počinjena ikakva šteta na račun ZOV-a ili trećih osoba. "ZOV i njegovi vlasnici su tvrtke s visokim etičkim i stručnim standardima. Danas smo donijeli odluku da razriješimo dužnosti dvoje osumnjičenih djelatnika. Ta odluka će im pružiti priliku da razjasne sve okolnosti za koje ih se tereti", ističe Werbole naglašavajući da istraga ni na koji način ne ugrožava funkcioniranje pročistača otpadnih voda. Uskok je pokrenuo istragu protiv šest osoba i jedne tvrtke zbog mogućih nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda kojima je oštećen Grad Zagreb, ali i tvrtke iz kojih je, prema tvdnjama tužiteljstva, izvučeno najmanje 40 milijuna kuna.

Osumnjičene se tereti za kaznena djela primanja i davanja mita, primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Neslužbeno se doznaje da je jedan od osumnjičenih direktor ZOV-a Ante Pavić, a uz njega su navodno osumnjičeni i voditelj projekta i nadzorni inženjer radova na izgradnji glavnog odvodnog kanala Hannes Schweitzer, vlasnik tvrtke Dija graditeljstvo Darko Turopoljac, te Luka i Vinko Jurić iz tvrtke Bubanj niskogradnja. Moguće nezakonitosti u projektu koji je počeo u vrijeme gradonačelnice Marine Matulović-Dropulić, a nastavljen za vladavine Milana Bandića, godinama su na meti državnog odvjetništva.