Dnevne novosti

Orešković: Ministar je odgovoran za policiju, ali svatko može imati svoj utjecaj i komentar

22.03.2016 07:25 ZAGREB, 21. ožujka 2016. (Hina), Premijer Tihomir Orešković ocijenio je u ponedjeljak, nakon izglasavanja državnog proračuna, kako je proračun kvalitetan, a na pitanje tko ima zadnju riječ oko smjena u policiji odgovorio da je tu "ministar odgovoran", ali "svatko može imati svoj utjecaj i svoj komentar".
"Mislim da je ministar tu odgovoran, a svatko može imati svoj utjecaj i svoj komentar. I ja ću isto tražiti imput i od Sabora i od svakoga, jer to na kraju omogućuje da donesemo kvalitetniju odluku, i to je nešto zdravo", odgovorio je Orešković u Saboru novinarima na upit tko ima zadnju riječ kada se govori o smjenama u policiji. Svaki je ministar, pojašnjavao je Orešković, odgovoran za svoj resor. "Opet, i svaki potpredsjednik ima nekakvih odgovornosti i to je zdravi dio logike. Uvijek možemo imati nekakva različita mišljenja, a na kraju ova Vlada radi za nekakve naše zajedničke ciljeve i tu smo vjerni i napravit ćemo i donijeti najkvalitetnije odgovore", rekao je premijer.

Što se tiče rješavanja problema SOA-e, odnosno razrješenja njezina čelnika Dragana Lozančića, najavio je da će o tome razgovarati večeras s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. "Večeras ću se naći s predsjednicom, pa ćemo i tu temu malo otvoriti", rekao je Orešković novinarima.

Na pitanje o proračunu, koji oporba nije podržala, Orešković je ustvrdio kako je "danas dobar dan" te se zahvalio zastupnicima na zdravoj raspravi, za koju je rekao da je bila čak i kratka, a posebno je zahvalu uputio svojem timu. "Uložili smo puno truda da prezentiramo kvalitetan proračun i dobili smo podršku. Sad trebamo početi raditi. Posebno bih se htio zahvaliti ministru financija Zdravku Mariću jer je napravio vrlo kvalitetan posao", poručio je. Istaknuo je kako su se pri izradi proračuna morale donijeti i "nekakve teške odluke". "Na žalost, situacija je takva kakva je, ali smo napravili solidne temelje na kojima ćemo početi graditi, tako da sutra bude bolje za sve građane Hrvatske", kazao je Orešković.