Dnevne novosti

EK smatra važnim neovisnost regulatora u audiovizalnom sektoru i pozorno prati stanje u Hrvatskoj

16.03.2016 07:10 BRUXELLES, 15. ožujka 2016. (Hina), Europska komisija smatra neovisnost regulatornih tijela u audiovizualnom području vrlo važnim za slobodu medija, stoga Komisija pozorno prati stanje u Hrvatskoj. 
"Neovisnost regulatornih vlasti u audiovizualnom području vrlo je važno pitanje. Ona su ključna za osiguranje medijskog pluralizma i slobode medija. Komisija stoga pozorno prati nedavne događaje u Hrvatskoj, gdje je vlada predložila smjenu kompletnog Vijeća za elektroničke medije", rečeno je u Komisiji na upit o tom prijedlogu Vlade. Hrvatska Vlada je dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Hrvatskome saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća.

Komisija u svom odgovoru navodi da sadašnja pravila EU ne pružaju pravnu osnovu za osiguranje neovisnosti regulatornih tijela. "Sadašnja pravila EU-a u audiovizualnom sektoru ne pružaju pravni temelj za osiguranje neovisnosti regulatornih vlasti", kažu u Komisiji i dodaju da se stoga razmatra mogućnost uvođenja obveze da regulatori budu neovisni. Stoga Komisija razmatra mogućnost da se, u okviru revizije tih pravila, uvede obveza da regulatori budu neovisni.