Dnevne novosti

Sabor u petak o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i plana suzbijanja zlouporabe droga za 2014.

11.03.2016 07:05 ZAGREB, 10. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski sabor sjednicu u petak nastavit će Izvješćem o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2014., u kojem se navodi da je opijatska ovisnost u posljednjih nekoliko godina u stagnaciji ili padu, a u porastu je konzumiranje marihuane i novih droga te različita ovisnička ponašanja kao što su ovisnosti o kocki, igricama i slično.
Zbog toga, ističe se, potrebno je razvijati nove oblike tretmana usmjerene tim ovisnicima.  Osim toga, potrebno je razmišljati i o koherentnom pristupu problemu ovisnosti, a u pružanju usluga izvanbolničkog tretmana treba više uključiti i udruge/terapijske zajednice. U 2014. godini ukupno je u zdravstvenom sustavu bilo liječeno 7.812 osoba koje konzumiraju droge ili su ovisnici o njima, što je za 46 osoba manje nego godinu prije, kada ih je bilo liječeno 7.858. Od ukupnog broja liječenih osoba u 2014. godini, bolnički ih je bilo liječeno 565 što je u odnosu prema 2013., kada je u bolnicama liječeno njih 610,  smanjenje za 7,4 posto. U izvanbolničkom tretmanu Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti bilo ih je 7.246 ili 92,7 posto svih liječenih osoba.  

Najviše opijanskih ovisnika bilo je ovisno o heroinu (5.933 osobe ili 95,1 posto svih opijatskih ovisnika), dok je kod neopijatskih ovisnika prevladavala ovisnost o kanabisu (1.103 osobe ili 70,2 posto). U Izvješću se ističe da je u Hrvatskoj sustav za liječenje stabilan te dobro funkcionira, što potvrđuje i činjenica da se ovisnicima nudi više različitih programa te da se oni sve duže zadržavaju u tretmanu. Novih opijatskih ovisnika je samo 210, što upućuje na činjenicu da se smanjila dostupnost heroina na hrvatskom tržištu, ali i na neke nove trendove konzumiranja droga među mladima, stoji u Izvješću. No, upozorava se i da je i dalje vrlo visoka prosječna dob osoba koje dolaze prvi put na liječenje (26,4 godine) stoga je potrebno i dalje dodatno razvijati programe selektivne i indicirane prevencije, kako bi se što više mladih konzumenata droga i ovisnika u što ranijoj fazi bolesti privuklo u neki od oblika tretmana.

Također, navodi se i da je opijatska ovisnost u posljednjih nekoliko godina u stagnaciji ili padu, a u porastu je konzumiranje marihuane i novih droga te različita ovisnička ponašanja kao što su ovisnosti o kocki, igricama i slično.