Dnevne novosti

Potpisan sporazum između osječkog Pravnog fakulteta i Hrvatske udruge poslodavaca

08.03.2016 07:10 OSIJEK, 7. ožujka 2016. (Hina), Predstavnici Pravnog fakulteta u Osijeku i Hrvatske udruge poslodavaca potpisali su u ponedjeljak sporazum o suradnji čiji je cilj omogućiti  studentima prava, posebice onih zainteresiranih za korporativno pravo, da za vrijeme trajanja studija obavljaju stručnu praksu u tvrtkama iz Slavonije i Baranje.

Sporazum su potpisali dekan fakulteta Boris Bakota i zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, koji su zaključili kako će se tim programom dodatno podići razina kvalitete studija te će se uspostaviti intenzivnija suradnja između znanosti i lokalnog poduzetništva. Prema riječima dekana Bakote, obavljanje stručne prakse tijekom studija prava uobičajena je praksa na većini pravnih fakulteta u svijetu. Suvremeno tržište rada u potrazi je za novom generacijom pravnika koji, osim teorijskih znanja, raspolažu i visokim stupnjem profesionalnih i praktičnih vještina.  

„Ovim se sporazumom studentima prava 'otvaraju vrata' u svijet poduzetništva i poduzetničkih problema, odnosno u korporativno pravo. Omogućuje im se da primijene teorijska znanja u konkretnom poslovnom okruženju, steknu određeno poslovno iskustvo te razviju praktične i profesionalne vještine, prijeko potrebne za uspjeh u budućoj karijeri“, istaknuo je dekan Bakota. Dodao je kako će se svi zainteresirani studenti za obavljanje prakse prvi trebati prijaviti koordinatoru programa na fakultetu, a onda će se posredstvom HUP-a pronaći odgovarajuća tvrtka u kojoj bi mogli obavljati praksu. Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić  ocijenio je kako je ovaj program prava prilika i za poslodavce i za studente. „Ovo je program koji će omogućiti studentima da se i sami steknu uvid u ono što je danas aktualno, koja znanja se traže i naravno otvoriti ćemo im prostor da vide kako to uživo i funkcionira“, kazao je Jakelić. 

Dodao je kako sličan program provode već dvije godine i s osječkim Ekonomskim fakultetom gdje postoji interes na obje strane, jer već sedamdesetak studenata odrađuje praksu u brojnim kompanijama. Student pete godine Pravnog fakulteta, Jurica Jankić, koji se došao raspitati za mogućnost obavljanja praske pozdravio je takav oblik suradnje fakulteta i HUP-a te smatra da je to veliki korak naprijed za Pravni fakultet, jer će generacijama studenata koje dolaze omogućiti da se 'na terenu' upoznaju s problemima te vještinama koje im trebaju za korporativno pravo.