Dnevne novosti

Branitelji i udovice zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju

05.02.2016 07:40 ZAGREB 4. veljače (Hina), Ocjenu ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju u dijelu koji se odnosi na mirovine hrvatskih branitelja i udovica Domovinskog rata, zatražili su u četvrtak Udruga ratnih veterana Domovinskog rata, "Crne Mambe", Udruga udovica Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije i udruga "U ime obitelji" jer smatraju da je došli do povrede njihovih ustavnih prava.
Branitelji i udovice posebno su nezadovoljni razdvajanjem braniteljskih mirovina na dio mirovine ostvaren temeljem posebnih propisa i na dio mirovine ostvaren prema općem propisu - temeljem ostvarenog mirovinskog staža, koji oni zbog činjenice da su kao mladi sudjelovali u ratu nisu ni mogli imati, naglašeno je na konferenciji. Prema riječima odvjetnika Dražena Lančića i člana udruge U ime obitelji, pet je razloga tj. povreda ustavnih načela zbog kojih se traži ocjena ustavnosti.

Prvo je načelo zabrane retroaktivnosti, jer je taj zakon retroaktivno izmijenio stečena prava branitelja; druga povreda ustavnih načela odnosi se na diskriminaciju branitelja u odnosu na druge skupine korisnika mirovina, naveo je. Treća počinjena diskriminacija jest diskriminacija hrvatskih ratnih vojnih nvalida u odnosu na invalide rada, a sam zakon je donesen bez javne rasprave sukladno zakonu, rekao je Lančić. Konačno, povrijeđeno je i ustavno načelo da branitelji, ratni vojni invalidi i stradalnici moraju uživati posebnu zaštitu, kazao je Dražen Lančić. 

Odvjetnik Krešimir Planinić i član pravnog tima udruga koje su danas podnijele zahtjev za ocjenu ustavnosti, rekao je da su željeli pokazati javnosti da je dio stradalničke i braniteljske populacije diskriminiran u odnosu na umirovljene pripadnike bivše JNA kao i borce NOR-a iz Drugog svjetskog rata. Želimo vratiti braniteljima dostojanstvo i kroz Zakon o mirovinskom osiguranju, rekao je i ustvrdio da se drugim skupinama, poput pripadnika NOR-a ili JNA, "nije diralo mirovne", odnosno, rekao je, posebni dio je zaštićen zakonom, a za branitelje, udovice i stradalnike posebni dio je ovisan o odluci Vlade. 

Udovica branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić rekla je kako su udovice poginulih branitelja s koeficijentom izračuna mirovine od 0.40 diskriminirane u odnosu na udovice pripadnika bivših pripadnika JNA, čije su mirovine obračunate po koeficijentu 0.90. Mislim da je tu ogromna diskriminacija i nejednakost, ocijenila je. Umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Gvido Hornik naglasio je da je razdvajanje braniteljskih mirovina na opći i posebni dio uvjetovan potrebom ušteda u državnom proračunu od 150 milijuna kuna u prošloj godini, što su, kazao je, isključivo platili branitelji, dok mirovine pripadnika JNA nisu dirane. Velik broj branitelja otišao je u rat iz "školskih klupa" i nije ni mogao ostvariti godine radnog straža, rekao je. U javnosti je slika o braniteljima da su umirovljeni mladi, ali, istaknuo je, većina branitelja je rano umirovljena po sili zakona, a ne svojom voljom. 

Na upit novinara jesu li s problemom o kojem govore zbog zakona donesenog za vrijeme prošle Vlade upoznali nekoga iz Domoljubne koalicije ili Mosta, Hornik je rekao kako je bio u Odboru za branitelje HDZ-a i da su oni upoznati s tom problematikom. Ali se za sada nisu, ocijenio je, previše trudili to promijeniti. "I Mostu i HDZ-u sam poslao ovu tužbu i nisam dobio nikakav odgovor i nadam se da će nakon ove konferencije drugačije reagirati", zaključio je.