Dnevne novosti

Zagreb: Posljednje dvije godine najmanje kaznenih djela od hrvatske samostalnosti

28.01.2016 07:20 ZAGREB, 27. siječnja 2016. (Hina), Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić kazao je u srijedu kako je u protekle dvije godne na zagrebačkom području zabilježen najmanji broj kaznenih djela od hrvatske samostalnosti.

No, uz pad nedjela iz područja općeg kriminaliteta zabilježen je rast kaznenih djela u području kriminaliteta droga i organiziranog kriminaliteta što policija također pripisuje svojim dobrim radnim rezultatima. Ističu da se radi o kaznenim djelima koje se nakon otkrivanja i prijavljivanja "odmah represivno rješavaju i na taj način onemogućuje njihov ulazak u prostor tamne brojke kriminaliteta". Na konferenciji za novinare Burušić je naveo statističke pokazatelje vezeno uz imovinska kaznena djela, kriminalitet droga, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta, prekršaja iz područja javnog reda i mira, odluka lokalnih tijela i ostalih zakona te se posebno osvrnuo na računalne prijevare u kojima je zabilježena velika šteta. Kako bi izbjegli postati žrtve računalnih prijevara građani, među ostalim, ne bi smjeli otvarati elektronsku poštu sumnjivog sadržaja, olako davati podatke o računima ili karticama i plaćati putem neprovjerenih stranica.

Također, redovito bi trebali mijenjati lozinke i paziti s kim kontaktiraju na društvenim mrežama. U vezi sigurnosti u prometu Burušić je naglasio tendenciju smanjenja prometnih nesreća, uz koju se veže i smanjenje posljedica prometnih nesreća. Usporedio je i podatke iz 1990. kada je na zagrebačkom području smrtno stradalo 245 osoba, dok su u 2015. poginule 44 osobe. Upozorio je i na problem nedostatka biciklističkih staza te kontinuiranog povećanja biciklista, zbog čega se javlja problem prema pješacima i ostalim vozačima. Kazao je i da je prerano govoriti jesu li novine uvedene u policijski rad, poput tableta i kamera, ostvarile zacrtane ciljeve, ali da građani na njih pozitivno reagiraju.