Dnevne novosti

Split prodaje nekretnine da popravi proračun

26.01.2016 07:30 SPLIT, 24. siječnja 2016. (Hina), Ovoga utorka splitsko bi Gradsko vijeće trebalo odlučivati o podizanju prireza sa 10 na 15 posto, što je, rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar u nedjelju navečer novinarima, potrebno radi financijske stabilnosti grada, a najavio je i skoru prodaju gradskih atraktivnih nekretnina radi novih izdataka.

Baldasar je rekao kako se nada da će za to povećanje biti svi u SDP-u. Naime, njegov prijedlog odluke o povećanju prireza proteklih dana izazvala je polemike među stranačkim partnerima, među kojima je bio predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković. Gradonačelnik je rekao da to nije bila politička već menadžerska odluka i podsjetio da je prijevoznik "Promet", koji je 65 posto u vlasništvu Grada, izgubio spor sa slovenskom tvrtkom i po odluci Visokog trgovačkog suda mora platiti oko 40 milijuna kuna.  

"Za plaćanje presude ćemo novac morati izvući iz drugih sredstava, no ne samo za to nego za cijeli niz stvari. Problem nam je što nam prihodi od poreza već godinama padaju i jedini način da ih se stvarno zaustavi je povećanje zaposlenosti. Mi smo 2014. godine platili starih dugova u iznosu od 40 milijuna kuna, a isto toliko i prošle godine. Sada na naplati imamo 40 milijuna kuna, a još će nam toliko doći. To je izvanproračunski udar", objasnio je Baldasar.  

Rekao je kako Grad ima niz nekretnina u vlasništvu, za koje je prije šest mjeseci dao nalog da se naprave procjene i stavili bi ih na prodaju. Nije želio reći točno koje nekretnine će se prodavati, tek da se radi o stanovima i poslovnim prostorima od kojih su neki u centru grada i, kako jke rekao, vrlo atraktivni.