Dnevne novosti

Sabor imenovao članove radnih tijela

25.01.2016 07:30 ZAGREB, 23. siječnja 2016. (Hina), Hrvatski sabor u prvim je satima subote imenovao čelnike i članove svojih radnih tijela, nakon 15-satne sjednice na kojoj je potvrđena nova Vlada.

Predsjednikom Odbora za Ustav imenovan je Robert Podolnjak (Most), Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković (HDZ), Odbora ze europske poslove Gordan Jandroković (HDZ), a za vanjsku politiku Davorin Mlakar (HDZ). Odbor za obranu vodit će SDP-ov Igor Dragovan, Odbor za financije Goran Marić (HDZ), a Odbor za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević (HDZ). Na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i u ovom sazivu ostaje zastupnik talijanske manjine Furio Radin, dok će Odbor za zdravstvo voditi Mostova zastupnica Ines Strenja Linić. Ladislav Ilčić (Hrast) vodit će Odbor za obitelj, mlade i sport, a Božo Ljubić (HDZ) Odbor za Hrvate izvan Hrvatske.

Na čelu Odbora za ratne veterane je Miodrag Demo (BM 365), odbor za obrazovanje vodit će nezavisna Gordana Rusak, a Odbor za poljoprivredu Branko Hrg (HSS). Mostova zastupnica Jasna Matulić imenovana je na čelo Odbora za regionalni razvoj, Pero Ćosić (HDZ) na čelo Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, dok će SDP-ov Zdravko Ronko voditi Odbor za predstavke i pritužbe. HDZ-ov Andrija Mikulić predsjednik je Odbora za informatizaciju i medije, a Gordana Sobol (SDP) vodi Odbor za ravnopravnost spolova, u kojem su članice isključivo žene.

Na to su reagirali zastupnici iz klupa, pitajući gdje su muškarci, na što je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Franjo Lucić uzvratio, "bit će ih". Dio čelnih mjesta u odborima, kao i dva mjesta potpredsjednika Sabora namijenjena oporbenim klubovima ostala su nepopunjena jer su na njih predloženi članovi sada već bivše vlade Zorana Milanovića. Zastupnici će se ponovo okupiti u srijedu, a čeka ih rasprava o nizu izvješća koja su ostala neraspravljena u prethodnom sazivu. Predsjednik Sabora Željko Reiner napomenuo je kako sve točke prethodno moraju raspraviti odbori te pozvao njihove čelnike da to učine već u utorak.