Dnevne novosti

Vijeće studenata: Studentski centar ipak najavio razgovore o poskupljenju studentskih domova

18.01.2016 07:15 ZAGREB, 17. siječnja 2106. (Hina), Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola priopćilo je u nedjelju kako je nakon njihove najave prosvjeda zbog netransparentnosti poskupljenja cijena studentskih domova, Studentski centar (SC) u Zagrebu ipak odlučio razgovarati s predstavnicima studenata.

Vijeće studenata u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu zatražilo je prošli tjedan službenu dokumentaciju, trenutačno javno nedostupnu, na temelju koje poskupljuje studentski smještaj. Nakon pet dana bez reakcije, SC je odlučio pozvati studentske predstavnike za stol zbog najava velikih prosvjeda oko netransparentnosti poskupljenja cijena studentskih domova. Daljnji razgovori s predstavnicima Vijeća i Studentskoga zbora najavljeni su za ponedjeljak, 18. siječnja u 12 sati, navodi se u priopćenju Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola. Vijeće studenata, koordinativno i predstavničko tijelo 35 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola, zatražilo je prošli tjedan financijske izvještaje poslovanja SC-a, detaljne analize kao i kratkoročne i dugoročne ciljeve, koji trenutačno nisu javno dostupni, a SC se na njih poziva kao na glavne argumente poskupljenja studentskog smještaja.

Studenti su protekloga tjedna najavili mogućnost studentskih prosvjeda u Zagrebu, ovisno o reakciji Studentskog centra, koji je stoga ipak odlučio reagirati i pozvati studentske predstavnike na sastanak u ponedjeljak, navodi se u priopćenju. „Drago nam je da se SC u Zagrebu ipak nakon pet dana odlučio za daljnje razgovore oko korekcija cijena, no isto tako i dalje ćemo inzistirati na ispravljanju netransparentnosti u načinu poslovanja i komunikacije SC-a prema svojim korisnicima," kaže, kako se prenosi, glasnogovornik Vijeća studenata, Maro Alavanja. “Ne smijemo zaboraviti kako su u fokusu priče studenti koji su smještaj dobili na osnovu socijalno ekonomske komponente i na koje će ovo poskupljenje najviše utjecati. Način na koji je SC predstavio poskupljenje, upravo je  najmanje pošteno prema tim korisnicima smještaja,” ističe Alavanja. Vijeće studenata ističe da je podržalo načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, "no ne na netransparentan način kako je to izvedeno od strane Studentskog centra".