Dnevne novosti

Zeleni savez poziva buduću Vladu da razvija ekološko gospodarstvo i čuva resurse

30.12.2015 07:05 ZAGREB, 29. prosinca 2015. (Hina), Predsjednik stranke Zeleni savez - Zeleni Josip Anton Rupnik u utorak je pozvao buduću Vladu da razvija ekološke turizam, poljoprivredu i agroturizam, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te da sprječava uništavanje hrvatskih resursa.
"Ako to učinimo, onda ćemo iskoristiti svoje prednosti", istaknuo je Rupnik na konferenciji za novinare u Tribini grada Zagreba.  Novom mandataru Tihomiru Oreškoviću zaželio je da okupi stručne ljude bez, kako je rekao, "portfelja politike" jer će na taj način moći riješiti probleme u Hrvatskoj, kojoj su, kazao je, portebne radikalne promjene. Rekao je da ekološki proizvedena hrana na zemlji, koja je u Hrvatskoj donekle sačuvna, postiže svjetske i europske cijene te da bi ekopoljoprivreda, ekoagroturizmom i ekoturizmom mogli postali centar razvoja dijela gospodarstva. Također, time bi se omogućilo da se počnu obrađivati velike površine neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, rekao je.   

"Bušenje Jadrana" i gradnja termoelektrane na ugljen Plomin C u potpunoj je suprotnosti sa zaključcima međunarodne konferencije o klimi u Parizu, istaknuo je. "Engleska zatvara ugljenokope, a Njemačka je nagovijestila da će postupno zatvarati termoelektrane na ugljen. Veliki je promašaj onih u Hrvatskoj koji su forsirali gradnju termoelektrane na ugljen Plomin C, a još gore što se nam može dogoditi je nečija luda ideja da se naš Jadran uništi", rekao je. Onaj koji želi bušiti u Jadranu, neprijatelj je ovog naroda i ove zemlje, u Hrvatskoj moramo koristiti one energente koje imamo, a to su ponajprije vjetar, sunce i biomasa, rekao je Rupnik.   

Kod nas se sve svodi "na pojedinačno bogaćenje", rekao je i dodao kako ih stoga ne čudi što ih zeleni u Europi pitaju kako to da u Hrvatskoj, koja je bila u ratu, "ima daleko više milijunaša na broj stanovnika nego druge zemlje u Europi". "Odgovor na to je da se u Hrvatskoj forsira prljava industrija jer se na njoj najviše zarađuje na štetu naroda", rekao je. "Zeleni su najveći neprijatelj mafiji koja vlada u svijetu. U Europi zeleni u tome imaju podršku pravosuđa, a u Hrvatskoj pravosuđe radi upravo suprotno", rekao je i dodao da su on i stranka kojoj je na čelu kažnjeni jer su "klevetali" tvornicu Rockwool. "Govorili smo da zagađuje okoliš, a to se nekome nije svidjelo i pravosuđe u Puli nas je nakon toga kaznilo", rekao je.