Dnevne novosti

Vesna Balenović poziva na donošenje zakona o zaštiti zviždača

09.12.2015 07:35 ZAGREB, 8. prosinca 2015. (Hina), Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca, pozvala političare da zaštite zviždače posebnim zakonom, upozorivši da Hrvatska ni deset godina nakon potpisivanja UN-ove konvencije protiv korupcije to nije učinila.  
Bilo bi dobro, smatra Balenović, da se kandidati za osvajanje Banskih dvora prisjete kako su u skandinavskim demokracijama, na koje se pozivaju, zviždači cijenjeni i zaštićeni posebnim zakonima. Naime, navela je u priopćenju, 90 posto kaznenih djela razotkrivaju zviždači i građani, a tek 10 posto represivni državni aparat. Donošenjem zakonske zaštite nestao bi strah od progona i znatno bi se povećao građanski angažman u razotkrivanju kriminala i borbi protiv korupcije, a strah bi se razvio kod lopova, drži predsjednica udruge Zviždač.  "Zašto se u Hrvatskoj razvio kult poslovnog uspjeha kroz kriminal, a ne kroz rad i poštenje? Odgovor na to pitanje vjerojatno bi mogli dobiti od političara koji su svoje bogatstvo stekli upravo na nezakonit način i koji godinama priječe donošenje zakona o zaštiti zviždača", ističe Balenović. 

U priopćenju navodi i da je na adrese čeknika Mosta nezavisnih lista, koalicije Hrvatska raste i Domoljubne kolaicije Bože Petrova, Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka uputila pismo s prijedlogom da u reforme uključe i donošenje zakona o zaštiti zviždača, no da do danas nije dobila odgovor. Konvencija UN protiv korupcije nalaže državama potpisnicama osiguravanje zaštite zviždača, odnosno osoba koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini, ističe predsjednica udruge Zviždač.