Dnevne novosti

Milanović: Vjerujem da će koalicija Hrvatska raste formirati Vladu

08.12.2015 07:35 ZAGREB, 7. prosinca 2015. (Hina), Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak na Pantovčaku uvjerenje da će koalicija Hrvatska raste uspjeti formirati Vladu i dobiti većinsku potporu u Saboru, te kazao kako će im potporu dati i Stipe Petrina.

"Vjerujem da ćemo na kraju formirati Sabor i Vladu", rekao je Milanović novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar –Kitarović dodavši da taj proces ide polako, kao i u drugim zemljama Europe. "Nije nikakva panika i izvanredno stanje", dodao je. U razgovoru s hrvatskom predsjednicom saznao je da će njegova koalicija imati potporu i Stipe Petrine, koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista. Nije htio govoriti o, kako je rekao, hipotetskoj mogućnosti da Grabar-Kitarović raspiše prijevremene izbore zbog toga što nitko nema potporu 76 zastupnika da bude mandatar.

Pritisak je na saborskim zastupnicima

Najveći je pritisak na saborskim zastupnicima, a ne na Ustavnome sudu ili ustavnim stručnjacima, napominje Milanović. "Zastupnici se trebaju dogovoriti, pa ako treba i o konstituranju, pa o raspuštanju Sabora", kazao je ustvrdivši kako je intencija Ustava "da iznad Sabora nema nikoga i ničega". "Bilo bi najpoštenije da se zastupnici skupe i onda odluče da se ide na nove izbore, ili da se cijeli Most opredijeli, recimo, za HDZ i idu s njima, ako je to dobro", dodao je. Ponovio je stajalište izrečeno na današnjem sastanku s Mostom i Domoljubnom koalicijom kako je uvjet koalicije Hrvatska raste da nema koalicije ni s jednom političkom opcijom u kojoj ima osoba optuženih za teška kaznena djela, a na pitanje novinara znači li da u tom slučaju postoji i mogućnost velike koalicije odgovorio je: "Polako, korak po korak, moram se konzultirati sa strankom jer za ovo mandat nisam dobio". Novinare je zanimalo kako to da onda koalira s HNS-om u kojem je Andro Vlahušić pravomoćno osuđen, a Milanović odgovara da je riječ o kaznenom djelu koje nije teško. Na pitanje hoće li koalirati s Branimirom Glavašem koji ima nepravomoćnu presudu za ratni zločin, Milanović odgovara: "Pa za sad nema". Dodaje kako je svjestan svih primjedbi i težine situacije u tom pogledu, no naglašava kako je najlakše biti netko tko pristaje na sve i kameleonski je spreman prilagoditi se svakoj situaciji. "Mi to nismo", poručuje.

Ističe i kako nije važno tko je relativni pobjednik parlamentarnih izbora jer, kaže, Ustav ne poznaje relativnog političkog pobjednika. "Ustav poznaje raspored mandata u Saboru kao uvjet za dodjelu mandata i dok toga nema predsjednica ne može nikome dati mamdat. To može trajati nekoliko mjeseci, to je pritisak na saborske zastupnike da se opredijele, ne da se priklone. U protivnom neka se sazovu, neka se raspuste i idu opet pred hrvatske ljude. Jel' pošteno? Je", ponavlja.

Nespretan način da se razgovara o foteljama

Mostove uvjete o neovisnom mandataru te potpredsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora iz neke od koalicija Milanović vidi kao "nespretan način da razgovaramo upravo o foteljama" i ne vidi kako je moguće da se to operativno provede. Upitan za ocjenu čelnika Mosta Bože Petrova da je sastanak u Esplanadi povijesni jer su bili nazočni on i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, Milanović je odgovorio kako to nije nikakav presedan jer su zajedno sjedili i kad se odlučivalo o arbitraži sa Slovenijom. "Možda je moglo biti više i češće, ali nije", dodao je. Vezano uz objavu dokumeta o izabranom zastupniku, bivšem SDSS-ovcu Mirku Raškoviću, Milanović kaže kako je cijela ta priča čudna. "To je neklasificirani dokument i sve je to čudno. Da se nekome tko je navodno za vrijeme rata bio hrvatski špijun daje status hrvatskog branitelja u dokumentu koji nije klasificiran. Pitanje je trenutka u kojem će takva osoba biti prokazana", kazao je te izrazio žaljenje što se to dogodilo."Ali to nije moj svijet i inače mislim da ljudi koji su radili u takvim sustavima, a netko to mora raditi, nemaju što tražiti u politici", dodao je.