Dnevne novosti

Arbitražni sud pozvao Hrvatsku i Sloveniju da se dodatno izjasne o prestanku arbitraže

03.12.2015 07:40 LJUBLJANA/DEN HAAG, 2. prosinca 2015. (Hina), Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu pozvao je u srijedu Hrvatsku i Sloveniju da se dodatno očituju o pravnim posljedicama hrvatskog stajališta da se arbitražni postupak rješavanja međusobnog graničnog prijepora okonča, te objavio da u ožujku iduće godine o tome namjerava održati još jedno sudsko saslušanje.

Hrvatska jer arbitražni sud s dva pisma u srpnju ove godine obavijestila da je pokrenula postupak prestanka sporazuma o arbitraži jer je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe, te da je notom obavijestila Ljubljanu da istupa iz arbitražnog sporazuma i postupka koji smatra nepovratno kompromitiranim, pri čemu se pozvala na Bečku konvenciju o međunarodnom ugovornom pravu. Slovenija je pak sudu nakon toga uputila dopis u kojemu navodi da ne prihvaća "jednostrano istupanje" Hrvatske iz sporazuma, nego smatra da bi se postupak pred arbitrima morao nastaviti i rezultirati presudom koja će obvezivati obje strane.

PCA je u srijedu u priopćenju objavljenom na svojim web-stranicama naveo da je arbitražni sud opet kompletiran  nakon ostavke ranijeg hrvatskog i slovenskog arbitra jer je predsjednik arbitraže imenovao dva nova arbitra u tom tijelu, te da sada može odlučivati o zahtjevu Hrvatske da se arbitraža zaključi, odnosno o pravnim posljedicama tog stajališta, o čemu se dodatno moraju očitovati obje starne. Od hrvatske se vlade očekuje da dodatne argumente o svom stajalištu sudu iznese 15. siječnja, a od slovenske do 26. veljače iduće godine, a sud navodi da nakon toga u ožujku namjerava održati još jedno saslušanje o sporu. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova odmah je potvrdilo da je primilo obavijest arbitražnog suda, te ponovilo poznato stajalište Ljubljane da arbitražni postupak treba biti nastavljen i završiti obvezujućom presudom.