Dnevne novosti

Ustanove kulture Grada Zagreba dobile kolektivni ugovor

02.12.2015 07:30 ZAGREB, 1. prosinca 2015. (Hina), Za oko 1850 zaposlenka koji rade u 33 ustanove kulture Grada Zagreba, usuglašavanjem grada Zagreba te Sindikata knjižničara Hrvatske i  Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, osiguran je Kolektivni ugovor (KU) koji će biti u primjeni od 1. siječnja 2016. godine.

U povodu potpisivanja Kolektivnog ugovora na konferenciji za novinare istaknuto je da se poslije pregovora koji su trajali godinu i pol dana uz golemi napor i izniman rad obiju strana došlo do zadovoljavajućih rezultata. Predsjednica Nezavisnog sindikata knjižničara Hrvatske Đurđica Pugelnik podsjetila je kako je djelatnost kulture Grada Zagreba među prvima u Hrvatskoj imala KU. Prvi je potpisan 1997. godine i postojao je u kontinuitetu do lipnja 2014 godine, kada se nisu mogli uskladiti zahtjevi dviju strana. "Novi kolektivni ugovor nema puno izmjena, on ozakonjuje ono što smo imali zadnjih godinu i pol dok su na snazi bili pravilnici.

Ugovor osigurava kao i do sada osnovicu za obračun plaća u 2016. koja ostaje na sadašnjoj razini od 3620 kuna bruto, iste koeficijente radnih mjesta, osim koeficijenata za radna mjesta u računovodstvima koje smo usuglasili s ostalim koeficijentima. Također je otvorena mogućnost da se u postupku donošenja proračuna Grada Zagreba za 2017. pokrenu pregovori o usklađivanju koeficijenata svih radnih mjesta u kulturi s upravnim", rekla je Pugelnik. 

Predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ivica Trubić izrazio je zadovoljstvo što su pregovori zaključeni, te se na suradnji zahvalio pregovaračkim timovima, koji su, iako je bilo prijepora, uspjeli premostiti nesuglasice i doći do zadovoljavajućih rezultata. "Nadam se da će idući pregovori biti uzrokovani našim boljim materijalnim statusom, rastom BDP-a i ekonomije, te da ćemo svi moći tražiti bolje uvjete. Jednako se nadam da ćemo, s obzirom na to da zbog boljih materijalnih uvjeta Zagreb prednjači po uvjetima rada, taj nivo moći dosegnuti i na državnoj razini", kazao je. "Moramo iznaći rješenja da podignemo stupanj materijalnih prava naših djelatnika, i već od danas moramo raditi na novom Kolektivnom ugovoru", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dodajući da živi za dan kada će djelatnici u kulturi na nivou države doseći nivo prava djelatnika u Zagrebu. Glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić je podsjetila na svoj dugogodišnji rad u sindikatu i 23 godine provedene u Upravi Zagreba. "Mojih je 36 godina rada ugrađeno u kulturu, veliki je rezultat da opet imamo kolektivni ugovor jer je to uvjet reda u  poslovanju ustanova", smatra Pilić.

U KU-u je osiguran dodatak na plaću za rad noću koji se povećava na 50 umjesto dosadašnjih 40 posto, za rad nedjeljom povećava se na 35 posto, smjenski rad obračunavati će se s 5 posto uvećanja za sate rada u drugoj smjeni, a rad u dvokratnom radu platit će se s 10 posto uvećanja plaće za sate odrađene u danu kada se dva puta dolazilo na posao. U 2016. ostaje isplata neoporezivih iznosa za regres, božićnicu , pomoći i jubilarne nagrade. Prijevoz na posao i s posla uređuje se na način kako je u primjeni za službenike i namještenike u upravi Grada Zagreba. Oko 1400 članova sindikata u ustanovama kulture Grada Zagreba ponovno ima ugovornu zaštitu prava, što je u odnosu na prava uređena pravilnicima o radu poslodavca neusporedivo povoljnije, i u pravnom smislu daleko kvalitetnije, zaključeno je na konferenciji.