Dnevne novosti

Milanović očekuje uklanjanje ograda s hrvatskih granica nakon dogovora s Turskom

30.11.2015 07:15 BRUXELLES, 29. studenoga 2015. (Hina), Dogovor Europske unije s Turskom trebao bi znatno usporiti priljev izbjeglica u Hrvatsku i dovesti do micanja ograde na granicama, barem što se Slovenije tiče, izjavio je u nedjelju hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Mislim da će to usporiti priljev, to neće odjednom stati, ali ići će polako", rekao je Milanović nakon završetka sumita EU-Turska na kojemu je postignut dogovor o europskoj financijskoj pomoći Turskoj u zamjenu za pomoć u rješavanju izbjegličke krize. Milanović je izrazio uvjerenje da će, bude li Turska ispunjavala postignuti dogovor, doći do uklanjanja barem slovenske ograde na granici s Hrvatskom. "Mene te ograde i smetaju, ali na kraju krajeva to njihova stvar. Mislim da će ih Slovenija sto posto maknuti, a za Mađarsku ne znam", rekao je.  

Čelnici EU-a i Turske postigli su u nedjelju sporazum o akcijskom planu prema kojem će Turska dobiti financijsku pomoć od tri milijarde eura, a zauzvrat će pomoći zaustavljanju izbjegličkog i migrantskog vala prema Europi.