Dnevne novosti

Završena parnica o Maškarinovu odštenom zahtjevu, presuda 28. prosinca

19.11.2015 07:20 RIJEKA, 18. studenoga (Hina), Krajem prosinca na riječkom Općinskom sudu trebala bi biti objavljena presuda u sporu u kojem Miroslav Maškarin s Raba od KBC-a Rijeka, odnosno države kao osnivača, traži 13,1 milijuna kuna za nadoknadu štete nastale pri operativnom zahvatu odstranjenja crvuljka kada mu je probijena aorta i teško oštećen organizam zbog čega su mu liječnici u konačnici amputirali nogu.

Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić kazala je da je iznos odštete utemeljen, a da je odgovornost KBC-a Rijeka utvrđena tijekom postupka iskazima vještaka Medicinskih fakutleta u Zagrebu i Osijeku te svjedoka. Maškarinu je nanijeta teška i trajna ozljeda tijekom operativnog zahvata laparoskopskom metodom, koja je tada bila novija metoda u upotrebi te je obavljen premali broj zahvata, a operateri nisu bili dovoljno iskusni, rekla je. Propust KBC Rijeka je i što nije zatražen pismeni pristanak Maškarina za oprativni zahvat niti je s njim razgovarano prije zahvata, kazala je.Zbrinjavanje ozljede je trajalo predugo, očekivano postoperativno liječenje također nije bilo izvedeno na odgovarajući način, a rezultat je da je Maškarin 100-postotni tjelesni invalid i ima 85 posto smanjenu životnu aktivnost, istaknula je Barić. Navela je da bi zatražena odšteta Maškarinu omogućila samozapošljavanje te bi i država u konačnici imala korist od poreza. Zaslužuje najbolje moguće proteze kako bi mu se životna aktinvost poboljšala, a ne smanjila, rekla je. Pravni zastupnik KBC-a i države Goran Gatara kazao je da zahtjev za naknadu štete treba odbaciti jer u KBC-u nije učinjena greška nego se dogodila komplikacija pri laparoskopskom zahvatu. Dodao je da je Maškarin prije zahvata poptisao pristanak na anesteziju, kad mu je i objašnjen tijek zahvata.

Odštetni zahtjev od 13,1 milijuna kuna obuhvaća izgubljenu moguću zaradu nakon nastalog invaliditeta, troškove invalidske opreme, posebnih automobila, preinaka na kući, tuđe pomoći i njege te neimovinsku štetu zbog bolova, smanjene životne aktivnosti i drugog. Miroslavu Maškarinu je u srpnju 2006. ozlijeđena aorta prilikom operacije odstranjenja crvuljka te su zbog obilnog krvarenja nastala oštećenja na njegovu organizmu pa mu je amputirana potkoljenica. Parnica u ovom predmetu traje sedam godina. U međuvremenu su KBC i država kao osnivač ponudili oko 2,5 milijuna kuna naknade štete u obliku nagodbe, ali su to Maškarin i obitelj odbili. Usporedno se odvijao kazneni sudski postupak protiv liječnika Branka Popovića, koji je operirao Maškarina zbog nesavjesnog liječenja. Osuđen je na uvjetnu zatvorku kaznu od osam mjeseci, ali je presuda ukinuta te je postupak ponovno pokrenut.