Dnevne novosti

Odgođeno pripremno ročište u slučaju HEP - Dioki

11.11.2015 07:33 ZAGREB, 10. studenoga 2015. (Hina), Zbog bolesti bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka u utorak nije održano pripremno ročište bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovim suoptuženicima u slučaju HEP-Dioki.

Mravak, kako se doznaje, duže vrijeme ima ozbiljnih problema sa zdravljem, a stanje mu se toliko pogoršalo da ni idućih pola godine neće biti 'raspravno sposoban'. Sutkinja Jasna Galešić novo je pripremno ročište zakazala za 8. lipnja iduće godine. U novom je suđenju Sanader na optuženičku klupu trebao sjesti zbog optužbi da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.Suđenje je trebalo početi još na ljeto prošle godine, ali je tada odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika. Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio u rujnu 2013. iako je gotovo ista optužnica već bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima. Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik Vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Hypo i Ina-MOL pred novim sudskim vijećem

Pripremno ročište u tom slučaju zakazano je za srijedu, a vođenje ponovljenog suđenja dodijeljeno je sucu Zdravku Majeroviću, jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Sanaderove obrane, zabranio da suđenje još jednom vodi sudac Ivan Turudić koji je bivšeg premijera osudio u prvostupanjskom postupku. Nakon pripremnog ročišta u slučajevima Hypo i Ina-MOL bit će poznato hoće li se u novom postupku ponovno izvoditi svi dokazi i ispitivati svi svjedoci što se ne bi moralo raditi da suđenje vodi isto sudsko vijeće koje je donijelo prvostupanjsku presudu. I dalje postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku Sanaderu sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Njemu je, naime još u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, no ono je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Bivšem premijeru u međuvremenu je na Vrhovnom sudu ukinuta i nepravomoćna presudu u slučaju Fimi medija u kojem je, zajedno sa svojom bivšom strankom, bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Vrhovni je sud odlučio i da Sanader treba biti pušten iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, no on je i dalje iza rešetaka jer odluka o prihvaćanju jamstva u nekretninama nije postala pravomoćna. Sanaderu se još sudi u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.