Dnevne novosti

Potvrđena optužnica zbog korupcije na osječkom Pravnom fakultetu

10.11.2015 07:20 ZAGREB, 9. studenoga (Hina), Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je potvrdio optužnicu protiv umirovljenog profesora osječkog Pravnog fakulteta Srećka Jelinića i još osam optuženika koje Uskok tereti za kupoprodaju ispita.

U ovom 'kraku' antikorupcijske afere Indeks optužnica je teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no osam ih se ranije nagodilo s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznalo nedjela. Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakultete Igor Bojanić koji je u studenome prošle godine sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka. U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima.

Profesori su po ispitu uglavnom dobivali po tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda. Jelinić kojega nakon potvrđivanja optužnice očekuje suđenje uz sveučilišnu je karijeru, među ostalim, radio u Uredu za suradnju s Haaškim sudom, bio je HDZ-ov vijećnik u Osijeku, ali i kandidat za ustavnog suca te Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. U više je navrata neuspješno tražio izuzeće sudskog vijeća, kao i da se spis iz Zagreba vrati u Osijek.