Dnevne novosti

Pusić: RH je ispunila svih 17 točaka dogovorenih u Bruxellesu

06.11.2015 07:22 SLAVONSKI BROD, 5. studenoga 2015. (Hina), Hrvatska je ispunila svih 17 točaka dogovorenih na sastanku u Europskoj komisiji vezano za izbjegličku krizu, poručila je u četvrtak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, tijekom posjeta zimskom tranzicijskom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu.

"Hrvatska je ispunila svih 17 ciljeva definiranih na sastanku koji je bio sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Taj sastanak bio je dio i naše inicijative da se koordiniramo na ovoj zapadnobalkanskoj ruti, a ne da se svi međusobno svađaju i nadmeću. Nakon izbora u Turskoj očekujem da će se intenzivirati pregovori između EU-a i Turske kako bi se ondje zaustavio ovaj val izbjeglica", rekla je Pusić. Uz to ministrica je rekla da očekuje tijekom zime i rješenje za zaustavljanje ratnog sukoba u Siriji. 

Ministrica Pusić upoznala se s trenutnom situacijom u centru, a o uvjetima rada razgovarala je s predstavnicima državnih službi, nevladinih organizacija i izbjeglicama. "Međunarodne i nevladine organizacije, vojska i policija, svi tvrde da su ovdje uvjeti za rad neusporedivo bolji. Uvjeti su bolji i za izbjeglice, zdravstvena zaštita je puno razrađenija, postoji direktna komunikacija s bolnicom. To je apsolutno najviši standard koji postoji na prostoru od tursko-grčke granice do Norveške, što se tiče brige za ove ljude", rekla je Pusić. Ministrica je odala i posebno priznanje generalu Ivanu Juriću i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću za vođenje cijele operacije. Pusić je podsjetila da zbog dobre organizacije izbjegličkog centra, njegov rad ne utječe na svakodnevicu stanovnika Slavonskog Broda, osim što je u centru angažirano više stotina ljudi kroz sustav javnih radova. 

Pusić je komentirala i tvrdnje koje dolaze iz HDZ-a kako ministar obrane Ante Kotromanović zloupotrebljava generala Antu Gotovinu u predizbornoj kampanji povezujući njegovo uhićenje s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. "Ministar Ante Kotromanović nije se odrekao generala Ante Gotovine, ni onda kad je on bio u pritvoru u Hagu i kad nije bilo jasno kakva će biti odluka. Pa zašto bi ga se odrekao sada?", uzvratila je Pusić na optužbe iz HDZ-a.