Dnevne novosti

Potvrđena osuđujuća presuda za krvavu pljačku Fine 2005.

05.11.2015 07:18 Zagreb, 4. studenog 2015. (Hina), Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Dubravku Žugelju, glavnom okrivljeniku za krvavu pljačku Fine u kojoj su 2005. u središtu Zagreba ubijena dvojica zaštitara, a kako je osuđen na najveću kaznu od 40 godina na presudu će se moći žaliti i treći put.
I o toj će žalbi odlučivati Vrhovni sud koji je posljednju presudu Žugelju donio nakon javne sjednice 20. listopada. Iako odluka Vrhovnog suda odmah nije bila poznata u javnost je 'procurilo' da je Žugelju produljen istražni zatvor, iz čega se moglo zaključiti da je osuđujuća presuda potvrđena. Na ponovljenom suđenju pred zagrebačkim Županijskim sudom koji je Žugelja u srpnju osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog nedostatka dokaza oslobođen je navodni organizator zločina Ante Roso. Važan dokaz temeljem kojeg je Žugelj proglašen krivim i kažnjen najstrožom zatvorskom kaznom je trag njegovog DNK s kape pronađene u automobilu zapaljenom nakon razbojničkog pohoda, ali i iskazi svjedoka među kojima je i Ivan Boršić. Osim što je Žugelja označio kao ubojicu koji je strojnicom usmrtio zaštitare Boršić je posvjedočio da je 'mozak' brutalne pljačke bio Roso. No, kako je to bio jedini dokaz protiv Rose sud je zaključio da to nije dovoljno za osuđujuću presudu. Boršić je još kao optuženik na ranijem suđenju za isti zločin teretio svoje 'suradnike' te priznao sudjelovanje u ovoj, ali i još nekim pljačkama zbog čega je osuđen na deset godina zatvora.

Osim Žugelju i Rosi Vrhovni je sud potvrdio kaznu i Fefku Imamoviću koji je za četiri pljačke dobio 10 godina zatvora, Jurici Tumpaku osuđenom na četiri godine te Mariju Paliću kažnjenim s četiri i pol godine. Za razbojstvo u kojem su u poslovnici Fine u središtu Zagreba ubijeni zaštitari Drago Renar i Stipe Mušan isprva su bili optuženi Nenad Filipović i šestorica njegovih suradnika, no sud ih je oslobodio zbog nedostatka dokaza. Nova istraga bacila je potpuno novo svjetlo na taj slučaj pa su se na optuženičkoj klupi našli Žugelj i ostali.