Dnevne novosti

Vlada u četvrtak donosi rješenja o isplati troškova nastalih prihvatom migranata

29.10.2015 07:45 ZAGREB, 28. listopada 2015. (Hina) - Vlada bi u četvrtak na sjednici trebala donijeti rješenja kojima se odobrava isplata ukupno nešto manje od 28 milijuna kuna iz ovogodišnje proračunske zalihe za troškove nastale zbog prihvata i smještaja migranata, kojih je u Hrvatsku do sada ušlo više od 271 tisuće.

Vlada bi tako, prema dnevnom redu sjednice, na prijedlog Ministarstva financija trebala Ministarstvu zdravlja odobriti 14.161.473,00 kuna za podmirenje troškova osiguravanja zdravstvene skrbi migranata u cilju njihovog humanitarnog prihvaćanja i zbrinjavanja. Ravnateljstvu za robne zalihe trebala bi za podmirenje troškova prehrane i smještaja migranata odobriti 5.100.171,25 kuna, MUP-u za troškove zbrinjavanja migranata 5.021.261,41 kuna, a Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 3.410.632,26 kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata. MUP bi uz to, temeljem dopune Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, trebao dobiti još milijun kuna za projekt izgradnje kapaciteta u području azila viznog sustava i ilegalnih migracija, a uslijed činjenice da su se izbjeglički tokovi i rute usmjerili prema Hrvatskoj, što je rezultiralo povećanim ulaskom migranata. 

Prema dopuni uredbe, naime, za milijun kuna smanjuje se iznos koji se inače raspoređuje Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za pomaganje organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu i taj se novac raspoređuje MUP-u, kako bi se osigurala dodatna sredstva za pružanje humanitarne pomoći migrantima. Prema izvješću o korištenju sredstava proračunske zalihe za rujan ove godine, koje je također na dnevnome redu sjednice, raspoloživa sredstva iznose ukupno nešto više od 21,5 milijuna kuna, a iz Vlade je Hini potvrđeno da je preknjiženjem troškova na standardnim pozicijama u pojedinim ministarstvima u listopadu oslobođen još dio sredstva proračunske zalihe. To znači da u proračunskoj zalihi ima dovoljno sredstva, odnosno potrebnih nešto manje od 28 milijuna kuna za isplatu troškova nastalih zbrinjavanjem migranata.

Prema podacima MUP-a, do srijede popodne u Hrvatsku je od 16. rujna i početka izbjegličke krize ušlo 271. 896 migranata.  Pred Vladom će se naći i prijedlozi dviju odluka vezanih uz realizaciju turističkog projekta Kupari. Riječ je o prijedlogu odluke o o izboru investitora i davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže Brašina te prijedlogu odluke o prihvaćanju sporazuma države i općine Župa dubrovačka. Temeljem tog sporazuma općina Župa dubrovačka ostvarila bi pravo na dio prihoda koje će države ostvarivati od naknade za osnivanje prava građenja i prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu, kao i dijela prihoda od zakupa hotela Grand. Radi se o pripremnim radnjama potrebnima za početak realizacije projekta Kupari, za kojeg je obvezujuću ponudu podnijela Avenue grupa sa sjedištem u Beču, a za koju je početkom ovog tjedna Povjerenstvo za ocjenu ponuda pristiglih na natječaj utvrdilo da je u skladu s propisanim natječajnim uvjetima.