Dnevne novosti

U EP-u otvorena izložba o kravati, cilj Europski dan kravate

28.10.2015 07:10 STRASBOURG, 27. listopada 2015. (Hina), Pedesetak djela na temu kravate izloženo je u utorak u zgradi Europskog parlamenta u sklopu nastojanja hrvatskih zastupnika da se proglasi Europski dan kravate.

Izložbu "Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi" organizirao je zastupnik Tonino Picula zajedno s  ustanovom Academia Cravatica, kao potporu projektu "Europski dan kravate“. Svi hrvatski europarlamentarci pokrenuli su inicijativu za uspostavu "Europskog dana kravate". Prijedlog, koji su podržali i zastupnici iz  Belgije, Švedske, Njemačke, Rumunjske i Slovenije i Irske upućen je nadležnom odobru Europskog parlamenta  - Odboru za kulturu i obrazovanje. U Hrvatskoj je za "Dan kravate" proglašen 18. listopada, slijedom odluke Hrvatskog sabora iz 2008. Izložba je otvorena u nazočnosti Kravat pukovnije, počasne postrojbe koja je odjevena u odore hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća, čiji su pripadnici oko vrata nosili maramu, preteču kravate. "Ovom izložbom htio sam uspostaviti vezu između nedvojbeno hrvatskog podrijetla kravate ali i njezina univerzalnog značenja. To znači da je trebalo prije svega ovdje u Europskom parlamentu na neki način ispričati priču o kravati, o tome kako je jedan uzgredni modni dodatak postao najpopularniji dodatak muškom odijevanju povijesti. Mnogo ljudi zna što je kravata, ali ne znaju ništa o njezinom porijeklu, važnosti, značaju i stoga je izložba koja govori o genezi kravate potrebna", rekao je Picula.

Dodao je da je izložba i stručna rasprava o kravati koja je prijepodne održana dio nastojanja da Europski parlament proglasi Europski dan kravate. "Htjeli bismo postići da Europski parlament u doglednoj budućnosti dade podršku ideji da se i formalno jednom godišnje sjetimo kravate i njezine univerzalne vrijednosti", istaknuo je hrvatski eurozastupnik. "Vjerujem da kravata neće otići u drugi plan, mi ćemo se za to pobrinuti ne samo ja nego i kolege i kolegice zastupnici iz Hrvatske jer oko toga postoji konsenzus, da se ovaj vrijedni  dio hrvatske baštine , koji je stekao i univerzalnu  vrijednost ne zaboravi, nego da doista postane nešto o čemu će se razgovarati i što će s vremenom dobiti puno priznanje", kaže Picula.