Dnevne novosti

Bescarinske povlastice za Hrvatsku uvjet za status kandidata BiH

27.10.2015 07:10 SARAJEVO, 26. listopada 2015. Hina), Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je u ponedjeljak kako je izgledno da bi ta zemlja u doglednoj budućnosti mogla podnijeti zahtjev za status kandidata za članstvo u EU, ali je potvrdio kako će stjecanje tog statusa ovisiti o jasno postavljenim uvjetima, među kojima je i prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma kako bi se on primjenjivao i na Hrvatsku. 
"To nije bilateralno pitanje odnosa između BiH i Hrvatske kako se to ponekad prikazuje nego pitanje koje se tiče BiH i svih država-članica EU", kazao je Wigemark na raspravi parlamentarnog foruma za europske integracije BiH. Prilagodba sporazuma koji je sastavni dio Sporazums o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP) zapravo znači uvrštavanje Hrvatske u raspodjelu kvota za bescarinski uvoz na tržište BiH. Hrvatska je to pravo stekla ulaskom u EU 2013., no vlasti BiH tome su se do sada protivile uz tvrdnju kako će bescarinski uvoz posebice poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske ugroziti domaću proizvodnju.

Uz prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma, BiH treba uspostaviti i učinkoviti mehanizam koordinacije odnosa s EU-om kako bi s Bruxellesom pregovarala "jednim glasom", te pokazati napredak u provedbi reformi na što su se početkom godine obvezali čelnici svih parlamentarnih stranaka.