Dnevne novosti

Suradnja DORH-a i Tužiteljstva BiH oko ratnih zločina i prekograničnog kriminala

23.10.2015 07:33 SARAJEVO, 22. listopada 2015. (Hina), Predstavnici Državnog odvjetništva Hrvatske (DORH), predvođeni zamjenikom glavnog državnog odvjetnika Mladenom Bajićem, razgovarali su u četvrtak u Sarajevu s glavnim tužitelejm Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goranom Salihovićem o suradnji u procesuiranju slučajeva ratnih zločina i prekograničnog kriminala, priopćeno je nakon nenajavljenog sastanka održanog iza zatvorenih vrata. 
U priopćenju, dostavljenom medijima iz Tužiteljstva BiH, navedeno je kako je zajednička ocjena da je suradnja u ovakvim predmetima nužna, a kako bi ona bila što bolja dogovoreni su modaliteti suradnje u slučajevima u kojima se dokazi ili svjedoci u predmetima koji se vode u jednoj državi nalaze u drugoj zemlji. Na sastanku je posebice bilo riječi o predmetima ratnih zločina u kojima se osumnjičeni ili optuženi nalaze u Hrvatskoj. 

Zaključeno je kako je za ostvarivanje dobrih rezultata u kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina od neprocjenjive važnosti regionalna suradnja između tužiteljstava. Istaknuto je kako Državno odvjetništvo Hrvatske i Tužiteljstvo BiH imaju dobru i intenzivnu suradnju. Dokaz tome je više zajedničkih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala, u kojima je istodobno bilo uhićenja i procesuiranja osumnjičenih u BiH i Hrvatskoj, stoji u priopćenju.