Dnevne novosti

Milanović: Adris prevažan i preuspješan, bit će spriječena svaka nezakonitost

21.10.2015 07:25 RIJEKA, 20. listopada 2015. (Hina), Premijer Zoran Milanović u utorak je u Rijeci kazao da je Adris prevažna i preuspješna tvrtka te da u slučaju mogućeg neprijateljskog preuzimanja te grupe postoje regulatorni mehanizmi i da će biti spriječena svaka nezakonitost.   
Na upit novinara što misli o preuzimanju Adrisa, moguće i neprijateljskom, premijer Milanović odgovorio je da Vlada nema ingerencija nad tom kompanijom, no da je to "prevažna i preuspješna tvrtka koja se dobro transformirala, iz duhanskog biznisa prebacila u visokoprofitni turizam, marikulturu". "Što se tiče neprijateljskog preuzimanja, tu postoje regulatorni mehanizmi, agencije koje se time bave i pravna država i siguran sam da ćemo spriječiti svaku nezakonitost", naglasio je Milanović. Pozivajući se na izvor blizak dioničarima Adrisa, Novi list u utorak je objavio da je češko-slovački investicijski fond J&T zainteresiran za otkup dionica suvlasnika te grupe te za preuzimanje upravljačkih prava. Danas bi, piše dalje taj list, u Rovinju predstavnici fonda trebali razgovarati s nekoliko dioničara Adrisa, dok je Plinio Cuccurin, nekadašnji član Uprave, navodno već sklopio s J&T fondom opcijski ugovor. Prema pisanju Novog lista, na pregovore o prodaji pozvani su i mali dioničari kako bi se ostvario cilj - kontrola nad najmanje 25 posto dionica Adrisa. Novi list piše i kako se u krugovima Adrisovih dioničara tvrdi da se radi o pritisku na njih da prodaju svoje dionice upravo u trenutku kada je tvrtka 'puna' novca, jer je na račune pristiglo gotovo 550 milijuna eura od prodaje TDR-a British American Tobacco-u (BAT). "Nismo u mogućnosti komentirati medijske natpise o preuzimanju Adrisa. Možemo potvrditi jedino to da su se predstavnici fonda J&T, u sklopu već dogovorenog posjeta Rovinju, obratili Anti Vlahoviću, kao značajnijem dioničaru, i predložili sastanak. Vlahović je, kao predsjednik Uprave, odbio prijedlog uz obrazloženje da predstavnici fonda, ukoliko postoje korisne informacije za naš poslovni sustav, mogu dogovoriti sastanak s izvršnim direktorima Adris grupe", odgovorili su iz Adrisa na Hinin upit. Iz J&T-a su preko PR agencije IM&C kratko odgovorili da "su s Adris grupom ostvareni tek preliminarni kontakti" te kako će "o svim detaljima potencijalno moguće suradnje" informirati kad se za to stvore potrebni uvjeti.

Propao projekt rušenja vlasti 

Komentirajući godinu dana od podizanja šatora u Savskoj, Milanović je rekao da je "to godinu dana jednog imponzatnog arhitektonskog projekta u centru Zagreba". U utorak se, naime, navršila godinu dana braniteljskog prosvjeda i postavljanja šatora ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. "Priželjkivao sam da ostane do izbora, da svi građani vide pravu narav i karakter tog projekta, to je bio projekt rušenja vlasti, divljanja. Propao je, propast će i ne znam hoće li im biti nelagodno", naveo je i nastavio da su "oni htjeli voditi rat prije godinu dana i na to se nadovezala kampanja HDZ-a, dakle Domovinski rat, i to im neće proći, Hrvatska raste i neće ju uspjeti zamotati žicom, nema šanse", zaključio je Milanović. Predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina obišli su u utorak Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija, na kojem se gradi sustav vodoopskrbe i odvodnje te obilazak Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.