Dnevne novosti

Hrvatska bez mina do 2020. - plan koji se može ostvariti

02.10.2015 07:00 SISAK, 1. listopada 2015. (Hina), Plan da Hrvatska do 2020. godine bude potpuno bez mina može se ostvariti i za to postoje dobri izgledi, a zbog pojačanih akcija Hrvatskoga centra za razminiranje (HRC), za što se sve više koriste i sredstva iz fondova Europske unije (EU), neke su županije već gotovo očišćene od mina. 
"Ove godine završavamo posao u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, što je zbog velike minirane površine, velik uspjeh. Još nam je preostalo ukupno 496 četvornih kilometara sumnjive površine te nastojimo ostvariti krajnji cilj do 2020. godine iako to neće biti lako", rekao je u srijedu ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, prilikom predstavljanja novoga Programa ruralnog razvoja za poljoprivredno zemljište, koji se financira iz fondova EU. Jakopec je istaknuo kako se pokazalo da se sinergijom države, županija, gradova i općina, razminiranje može ubrzati. Kao primjer spomenuo je Sisačko-moslavačku županiju, gdje je u dvije godine minsko sumnjivi prostor smanjen za 20 posto, a te su površine odmah uključene u projekt gospodarske revitalizacije". S ukupno 91,3 milijuna kuna, rekao je županijski koordinator za razminiranje Stjepan Mihaličnik, pretražit će se i razminirati ukupno 13,4 četvorna kilometra na području gradova Siska, Petrinje i Gline, te općina Dvor, Sunja i Topusko. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu, koje će se neposredno nakon razminiranja moći privesti poljoprivrednoj proizvodnji.

Trenutačno je u Sisačko-moslavačkoj županiji na razminiranju angažirano čak 600 pirotehničara. Župan Ivo Žinić istaknuo je da je već njihovim dosadašnjim radom na razminiranju, zajednica ostvarila dobit od deset milijuna kuna, a osim bitno veće sigurnosti za stanovnike, razminirane su površina preduvijet razvoja poljoprivrede i kontinentalnog turizma. Izrazio je i uvjerenje kako će Sisačko-moslavačka županija, inače jedna od minski najugroženijih područja, do 2018. godine biti bez mina. U drugoj fazi, kako je najavljeno, pretražit će se i razminirati dodatnih 15 četvornih kilometara, odnosno sve preostale sumnjive površine u županiji.