Dnevne novosti

GONG upozorava na prepreke koje stoje pred procesom otvaranja podataka

29.09.2015 07:30 ZAGREB, 28. rujna 2015. (Hina), U povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, GONG je u ponedjeljak upozorio da pred procesom stvarnog otvaranja podataka stoje sistemske prepreke. 
Objave na državnom Portalu otvorenih podataka data.gov.hr teku iznimno sporo, tako da je dosad objavljeno tek 113 pojedinačnih skupova podataka, dok ih primjerice Velika Britanija ima skoro 25.000, a SAD preko 160.000, ističe GONG u priopćenju. Zbog dosadašnjih nepovoljnih ugovornih odnosa, privatne programerske tvrtke de facto postaju vlasnici podataka koje tijela javne vlasti kreiraju ili prikupljaju. GONG također upozorava i na nisku informiranost službenika, kao i čelnih ljudi tijela javne vlasti o zakonskoj obvezi da moraju objavljivati podatke "na kojima sjede", i to u otvorenom formatu.

Nakon izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, kojima je u hrvatsko zakonodavstvo uvedena EU direktiva o ponovnoj uporabi informacija i otvorenim podacima, pred Hrvatskom stoji velik posao na njegovoj implementaciji, kako bi sva tijela javne vlasti objavljivala javne podatke u otvorenim formatima, koji omogućuju njihovu besplatnu ponovnu uporabu i daljnju distribuciju. To predstavlja višu razinu transparentnosti rada tijela javne vlasti i omogućuje razvoj suvremenih antikorupcijskih alata, ali i generira gospodarsku aktivnost koja, prema istraživanju za potrebe Europske komisije, članicama EU može donijeti oko 140 milijardi eura godišnje, kaže se u priopćenju.U kontekstu nadolazećih parlamentarnih izbora, GONG ističe kako su vladajući propustili priliku da koncept otvorenih podataka u potpunosti primijene na podatke o donacijama političkim strankama i kampanjama. Od buduće vlasti GONG stoga očekuje da nastavi s unapređenjem zakonodavnog okvira. Očekuju i dodatno kapacitiranje Ureda Povjerenika za informiranje kako bi se uspostavio učinkoviti nadzor nad svim tijelima javne vlasti čije bi baze podataka, ako bi ih se objavilo u otvorenom formatu, stvorile preduvjete za samopokretanje gospodarskih aktivnosti na tom području te unaprijedile razinu transparentnosti rada samih tijela.