Dnevne novosti

Grabar-Kitarović kaže da jake institucije vode napretku

28.09.2015 07:30 ZAGREB, 27. rujna 2015. (Hina), Hravtska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u nedjelju u UN-u kako su odgovorne i uključive institucije, dobro upravljanje, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava, temelj napretka i sigurnih društava te kako najnovija migrantska kriza u Hrvatskoj svjedoči da nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu reagirati na sigurnosne ugroze, priopćio je ured predsjednice. 
Sudjelujući na interaktivnom panelu 'Izgradnja učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija’ u okviru summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. Grabar-Kitarović je rekla kako slabe institucije vode k nepravdi, ekonomskoj ranjivosti i ugrozama sigurnosti koje vuku društva dublje u siromaštvo i nesigurnost. “Prirodne katastrofe i nasilni sukobi izazivaju migracije i predstavljaju posebne izazove za institucije da pruže bitne usluge. Trenutačna migrantska kriza tijekom koje je preko 75.000 izbjeglica i migranata ušlo u Hrvatsku u razdoblju od samo jednog tjedna podupire činjenicu da još uvijek nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze”, rekla je Grabar-Kitarović, kako navodi priopćenje.

Istaknula je i kako građani traže veće sudjelovanje u javnim poslovima i zahtijevaju da vlade budu odgovornije i učinkovitije te kako je Hrvatska kao članica Partnerstva za otvorenu vlast odgovorila na te zahtjeve. “Naše vlastito iskustvo pokazalo nam je važnost izgradnje učinkovitog sustava za proračun i praćenje rashoda, kao i učinkovitih sredstava za borbu protiv korupcije. Odgovorna vlada zahtijeva visoke etičke standarde i pravila ponašanja za javne dužnosnike. Iz tog razloga Hrvatska kontinuirano poboljšava strateške okvire za borbu protiv korupcije”, naglasila je, prema priopćenju. Rekla je kako su djelotvorne, odgovorne i uključive institucije ključne za razvoj privatnog sektora. “Privatni sektor glavni je pokretač radnih mjesta i napretka i u tu svrhu zahtijeva stabilno poslovno i investicijsko okruženje na temelju kontroliranih i predvidljivih zakona, ekonomski pravedne raspodjele resursa te nulte stope tolerancije prema korupciji”, kazala je Grabar-Kitarović. Hrvatska je ostvarila brojna poboljšanja u transparentnost i odgovornosti institucija, od donošenja Zakona o pravu na pristup informacijama do uspostavljanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, istaknula je hrvatska predsjednica rekavši kako je “otvorena vlada s odgovornim, transparentnim i uključivim institucijama proces koji zahtijeva stalnu i trajnu obvezu.”