Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Hrvatska ostaje predana postizanju cilja jednakopravnosti spolova do 2030.

28.09.2015 07:25 ZAGREB, 27. rujna 2015. (Hina), U okviru Summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. u New Yorku, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na sastanku svjetskih vođa o jednakosti spolova i osnaživanju žena "Predanost djelovanju", organiziranom povodom obilježavanja 20. obljetnice Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje, izvjestili su iz Ureda Predsjednice. 
Predsjednica Republike naglasila je kako donošenje nove agende za globalni održivi razvoj predstavlja jedinstvenu priliku za pozicioniranje jednakopravnosti spolova i osnaživanje žena u središte globalnog djelovanja. Grabar-Kitarović je istaknula i kako unatoč mnogim naporima i postignućima u području jednakopravnosti spolova, niti jedna zemlja na svijetu nije uspjela postići punu ravnopravnost te kako nas još čeka dalek put. Osvrčući se na situaciju u Hrvatskoj kazala je da "kao prva žena Predsjednica Republike Hrvatske, mogu s ponosom reći kako ideja da napredak žena predstavlja i ljudski napredak leži u srži naše Nacionalne politike za ravnopravnost spolova - osnovnog strateškog dokumenta u području jednakopravnosti spolova".

Važni zakoni doneseni su u Hrvatskoj koji zabranjuju diskriminaciju te promiču jednakost, no Grabar-Kitarović je istaknula kako čak i uz usvajanja zakonskih okvira te usprkos vidljivom napretku, žene još uvijek nisu jednako zastupljene u hrvatskom političkom i javnom životu. Primjerice, trenutno samo 25 posto zastupnika u Saboru su žene. "Uvjeravam vas da će Hrvatska nastaviti rad na provedbi politike jednakopravnosti spolova i dalje podupirati osnaživanje žena, kako u zemlji i inozemstvu. To je i ostat će jedan od naših glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, s posebnim naglaskom na konfliktna i postkonfliktna društva", kazala je Grabar-Kitarović te dodala kako Hrvatska podržava razne projekte na globalnoj razini, posebice one koji potiču žene poduzetnice i eliminaciju svakog oblika nasilja nad ženama. "Osiguravanje ženske ekonomske neovisnosti i osnaživanje žena preduvjeti su za postizanje jednakopravnosti spolova, ali i za unaprjeđenje gospodarskog razvoja zemlje. Dokazi su uvjerljivi - gdje su žene i djevojke u mogućnosti ostvariti svoja prava, rast je brži, jači te put do blagostanja postaje kraći", kazala je. Naglasivši kako je potrebna još energičnija borba, kako u Hrvatskoj tako i na globalnoj razini, protiv rodnih stereotipa i za podizanje razine javne svijesti o jednakopravnosti spolova, Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska ostaje predana postizanju cilja jednakopravnosti spolova i ostvarenju "Planet 5050" agende do 2030. godine.