Dnevne novosti

Milanović ponovno s Cerarom

21.09.2015 07:17 ZAGREB, 20. rujna 2015. (Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović i slovenski Miro Cerar razgovarali su ponovno u nedjelju o aktualnoj situaciji s izbjeglicama te o zajedničkom nastupu na sastanku Europskog vijeća u srijedu u Bruxellesu, potvrđeno je iz hrvatske vlade.

Milanović i Cerar u subotu su odvojeno kazali da su razgovarali već nekoliko puta te da su u kontaktu u svezi s izbjegličkom krizom. Njih dvojica bit će među europskim čelnicima koji će se okupiti u srijedu na izvanrednom summitu u Bruxellesu. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u pozivnom pismu za summit istaknuo je da će se Europa s izbjegličkim problemom suočavati još godinama i da se zato treba tražiti sveobuhvatni odgovor na krizu. Tusk je istaknuo da u EU predugo traje rasprava u kojoj se odgovornost prebacuje s jednih na druge. "Postoji dugi popis pitanja u kojima jedni mogu optuživati druge, ali to nam neće pomoći u traženju zajedničkog rješenja. Danas apsolutno moramo dogovoriti smjernice koje možemo provoditi kako bismo pomogli jedni drugima. Stoga tražim od svih nas da iskreno raspravljamo o tome što EU može učiniti da pomogne svojim zemljama članicama u rješavanju ovog problema", rekao je Tusk u svojem pozivnom pismu.

Na summitu će se razgovarati o tome kako pomoći zemljama članicama čije su granice ujedno i vanjske granice EU-a, o suradnji po tom pitanju sa zemljama zapadnog Balkana, Turskom i zemljama u sirijskom susjedstvu te financijskoj pomoći UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu. UNHCR je objavio da će broj migranata u Europi idućih dana nastaviti rasti i da bi mogli bi potražiti nove rute te je pozvao Europsku uniju da sljedeći tjedan iskoristi zadnju priliku za rješavanje izbjegličke krize.