Dnevne novosti

EK prati stanje u vezi s konverzijom kredita u "švicarcima"

14.09.2015 07:02 BRUXELLEAS, 11. rujna 2015. (Hina), Europska komisija je u petak potvrdila da je dobila pisma od nekih banaka iz Hrvatske u vezi s prijedlogom zakona o konverziji hipotekarnih kredita iz švicarskog franka u euro, da pozorno prati situaciju ali da još nema stajalište o tome budući da je još riječ o zakonskom prijedlogu.
"Pozorno pratimo razvoj događaja u vezi s konverzijom hipotekarnih kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj, a također i u Poljskoj. Svjesni smo poteškoća koje je izazvao precijenjeni tečak franka i razumijemo da je zaštita ranjivih potrošača važan politički cilj", rekla je glasnogovornica Komisije Lucia Caudet. Ona je potvrdila da je s tim u vezi Komisija primila pisma od nekih banaka te da bi se to pitanje moglo pojaviti na marginama neformalnog sastanka ministara financija EU-a, u petak popodne ili u subotu.

"U svakom slučaju to je zasada tek prijedlog zakona i prerano je zauzeti stajalište o tome. Sve što mogu reći jest da podsjetiti zemlje članica da unutar jedinstvenog tržišta mjere koje vlada poduzima moraju poštovati europsko zaknodavstvo, što uključuje slobodu kretanja kapitala, te mjere moraju biti opravdane općim interesom, moraju biti proporcionalne, uravnotežene i ciljane", rekla je Caudet. Prema pisanju hrvatskog tiska, austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling uputio je pismo hrvatskom kolegi Borisu Lalovcu, u kojem je izrazio razumijevanje za potrebu rješavanja problema kredita odobrenih u francima, ali smatra problematičnim to što se cijeli trošak prebacuje na banke.