Dnevne novosti

Puljiz: Povećavanje prihoda od poreza na dohodak za 35 jedinica lokalne samouprave

10.09.2015 07:20 ZAGREB, 9. rujna 2015. (Hina), Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz rekao je u srijedu kako se izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave predlaže povećavanje prihoda od poreza na dohodak za 35 jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja, za ukupan godišnji iznos od 58,1 milijun kuna.

"Kad se gledaju ukupna područja pojedinih županija dobija se više, prije svega lokalna razina 58 milijuna kuna, no to povećanje prati i smanjenje prihoda samih županija od 12,5 milijuna kuna", kazao je Puljiz predstavljaljući zakon u Hrvatskom saboru. Dodao je i kako će najveći teret tog povećanja ipak podnositi državni proračun.

"Učinjene su korekcije u raspodjeli prihoda u porezu na dohodak za ta područja, na način da se udio nenamjenskih prihoda u porezu na dohodak povećava sa 60 na 70,5 posto. Pored toga, jedinice na brdsko-planinskim područjima stječu i pravo na dodatni udio u porezu na dohodak od 10 posto, koji je namijenjen financiranju kapitalnih projekta na svojem području", pojašnjavao je Puljiz. Povećanje udjela lokalnih jedinica u porezu na dohodak na brdsko-planinskim područjima istovremeno prati smanjenje drugih pozicija.

"Prije svega pozicije udjela županija u porezu na dohodak koja prikuplja prihod na području jedinica sa statusom brdsko planinskih područja. Predlaže se smanjenje udjela prihoda sa 16,5 posto na 12 posto kao i ukidanje pozicije za pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije. "Posljedica tog zakonskog prijedloga će biti više sredstava za brdsko-planinska područja", uvjeren je Puljiz. Iz redova HDZ-ove oporbe prozvali su vladu jer, tvrde, nije izmijenila smjernice fiskalne politike, ali zbog glasova na području brdsko-planinskih područja uzima županijama i siromašnim jedinicama lokalne samouprave.

"S ovim sada definitivno ste jedinicama lokalne samouprave uzeli 900 milijuna kuna, s ničim im to niste nadoknadili i to je krajnje nepošteno", ustvrdio je HDZ-ov Ivan Šuker. Puljiz mu je uzvratio kako su predložene zakonske izmjene ugrađene u smjernice te da tu nema nikakvih iznenađenja. "Očito je da SDP loše stoji pogotovo u 7. izbornoj jedinici te su se sjetili mijenjati zakon na jedan nepravedan način, uzimajući županijama", replicirao je Josip Borić.