Dnevne novosti

Domovima zdravlja i koncesionarima 140,6 milijuna kuna za opremu

01.09.2015 07:25 ZAGREB, 31. kolovoza 2015.(Hina), S ciljem povećanja dostupnosti i kvalitete primarne zdravstvene zaštite na područjima 15 slabije razvijenih županija te na otocima, Ministarstvo zdravlja dodjelit će 140,6 milijuna kuna domovima zdravlja i koncesionarima primarne zdravstvene zaštite za opremu i manje infrastrukturne radove, a poziv za dostavu projektnih prijedloga koji bi se s 85 posto trebali financirati sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, objavljen je u ponedjeljak. 
"Predviđeno je da se 300 milijuna eura uloži u hrvatski zdravstveni sustav do 2020., od čega je u početku alocirano 140,6 milijuna kuna za primarnu zdravstvenu zaštitu. S primarnom se zdravstvenom zaštitom počelo jer želimo naglasiti njezinu važnost i jer je obiteljska medicima kraljica hrvatskog zdravstva", rekao je novinarima ministar zdravlja Siniša Varga. Projektom je, pojasnio je, obuhvaćeno 15 županija koje prema pravilima europskih fondova imaju prosjek primanja ispod određenih prosjeka koje određuje Europa te su tako i postali prioritet za dodjelu novca.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec pojasnila je kako natječaj ima jednostavnu dokumentaciju za prijavu, a koncesionari i domovi zdravlja na primarnoj razini trebaju ispuniti nekoliko jednostavnih obrazaca koji su na web stranicama Ministarstva zdravlja i HZZO-a. Najavila je također i kako će se idućih dana održavati i informativne radionice u Varaždinu, Sisku, Karlovcu, Osijeku i Splitu na kojima će se detaljno proći kroz cjelokupnu dokumentaciju. Do kraja 2015. dio opreme poput ultrazvuka, EKG-a, spirometra, 24-satnog mjerača tlaka, dermatoskopa i sličnog trebao bi biti isporučen ordinacijama obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije. Govoreći o interesu za projekt, Prenđa Trupec je kazala kako je do 24. kolovoza postojala neobvezujuća informativna aplikacija u kojoj je iskazivan interes za opremom. "Tijekom srpnja i kolovoza javili su nam se gotovo svi domovi zdravlja i oko 600 koncesionarskih ordinacija koji su u ukupnom volumenu došli do za taj projekt predviđene cifre od 18,5 milijuna eura", objasnila je. Za gotovo 80 predviđenih komada opreme netko je, kaže, iskazao interes. "To su uzv aparati, EKG, spirometri, dermatoskopi, 24-satni mjerači tlaka i pulsa, neka oftamološka i ginekološka oprema, setovi za malu kirurgiju, instrumentarij i široki raspon opreme koji će donijeti dostupnost dijagnostici blizu domova pacijenata", rekla je ravnateljica HZZO-a. Tako će se, smatraju u tom ministarstvu, smanjiti liste čekanja u bolnicama te rasteretiti bolnice. U drugoj fazi projekta, ministar Varga je najavio projekte dnevnih bolnica, objedinjeni hitni prijem u bolnicama, edukacije liječnika i medicinskih sestara te drugog osoblja u zdravstvu.