Dnevne novosti

Njemački francuski čelnici kažu da će Kina stabilizirati gospodarstvo

25.08.2015 07:08 BERLIN, 24. kolovoza 2015.(Hina/AFP), Čelnici Njemačke i Francuske izrazili su uvjerenje u ponedjeljak da će Kina poduzeti neophodne mjere kako bi stabilizirala svoje gospodarstvo, umanjujući značenje udara koji je nedavni pad kineskih dionica izazvao na svjetsko gospodarstvo. 
"Svjetsko gospodarstvo je dovoljno čvrsto za perspektive rasta koje nisu jedino vezane za stanje u Kini", zajamčio je francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare u Berlinu. Kina, "druga svjetska gospodarska sila ima velike izvore i pronaći će odgovore u svom okrilju", dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je organizirala sastanak s Hollandeom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, je rekla da je uvjerena da će Kina poduzeti sve što je u njezinoj moći za stabilizaciju gospodarskog stanja, naglasivši da je ona važan partner za sve u Europskoj uniji. Kineske dionice su pale skoro 9 posto u ponedjeljak što je njihova najgora vrijednost od globalne financijske krize. Merkel je napomenula kako Međunarodni monetarni fond (MMF) ne očekuje trajniju krizu u Kini.