Dnevne novosti

Prijevremeni izbori u Turskoj: Izborno povjerenstvo predlaže 1. studenog

21.08.2015 07:03 ANKARA, 20. kolovoza 2015.(Hina/AFP), Tursko izborno povjerenstvo predložilo je da se prijevremeni parlamentarni izbori održe 1. studenog, nakon neuspjeha pregovora o sastavljanju koalicijske vlade nakon lipanjskih izbora, javlja u četvrtak službena novinska agencija Anadolu.
Prijedlog izbornog povjerenstva koji će se političkim strankama podastrijeti prije donošenja konačne odluke, dolazi tri dana prije 23. kolovoza, kada je krajnji rok za formiranje koalicijske vlade. Turski premijer Ahmet Davutoglu u utorak je službeno vratio mandat za formiranje vlade predsjedniku Tayyipu Erdoganu pošto nije uspio naći partnera za koalicijsku vladu.

Potez je bio očekivan budući da su u ponedjeljak propali koalicijski pregovori između njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) i nacionalističke Stranke nacionalnog pokreta (MHP). Turska, članica NATO-a, nije bila suočena s takvom političkom nestabilnošću još od krhkih koalicijskih vlada devedesetih godina. Do nove političke krize dolazi u vrijeme kada je Turska preuzela važnu ulogu u američkoj kampanji protiv Islamske države u Siriji i dok traje okršaj s kurdskim borcima na vlastitom teritoriju.