Dnevne novosti

Novi spor Britanije i Španjolske zbog Gibraltara

10.08.2015 07:00 MADRID, 10. kolovoza 2015. (Hina), Britanska vlada optužila je Španjolsku da je povrijedila njen suverenitet nad Gibraltarom, poluotokom na španjolskom jugu, istaknuvši da su njeni brodovi u nedjelju u više navrata nezakonito ušli u njegove teritorijalne vode bez prethodne obavijesti, na što je vlada u Madridu odgovorila da nema govora o incidentu jer su to španjolske vode. 
Ovo je zadnji u nizu diplomatskih sukoba zbog poluotoka veličine zagrebačke četvrti Trnje nad kojim dvije države polažu pravo gotovo 300 godina. Gibraltar je udaljen svega 20 kilometara od Afrike te se odande može zatvoriti ulaz u Sredozemno more. Španjolski patrolni brodovi bili su u potjeri za jednim brodom švercera droge, no britansko ministarstvo vanjskih poslova ističe da je njihov ulazak u tamošnje vode "potpuno neprihvatljiv i nezakonit". "Ovi ponavljani ulasci u britanske teritorijalne vode Gibraltara jasna su povreda suvereniteta Ujedinjenog kraljevstva od strane druge zemlje EU-a i slučaj ćemo podići na razinu hitnosti pred španjolskim vlastima", naveo je britanski ministar vanjskih poslova Hugo Swire u priopćenju. Gibraltar, s čije se 430 metara visoke stijene vide obronci marokanskih planina, Španjolci nazivaju britanskom kolonijom te traže vraćanje suvereniteta. Teritorij je udaljen 1750 kilometara od Londona. "Za Španjolsku to su španjolske vode. Španjolski brodovi obavljaju rutinske kontrole protiv različitih ilegalnih aktivnosti, poput šverca cigaretama ili nezakonitog ribarenja", kažu u španjolskom ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 1704. onamo su uplovili englesko-nizozemski ratni brodovi iskoristivši političku krizu u Španjolskoj i rat za španjolsko prijestolje između obitelji Bourbon i Habsburgovaca. Europske sile prekinule su rat sporazumom iz Utrechta u sklopu kojeg se Madrid morao odreći Gibraltara u korist Londona. Ondje danas živi 30.000 stanovnika. Glavni ministar Gibraltara, odnosno njegov najviši dužnosnik Fabian Picardo, napominje da su španjolski policajci trebali obavijestiti gibraltarske kontrolore da oni preuzmu slučaj. "U direktnom kontaktu s britanskim ministrima razmotrit ćemo koje metode poduzeti u ovom slučaju", rekao je. Britanija, koja upravlja vanjskom i obrambenom politikom, stvorila je od Gibraltara poreznu oazu pa brojne svjetske kompanije napose financijski ulagači otvaraju sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Ondje ne postoji PDV, porez na luksuz, na dobit od kapitala i unos kapitala.