Dnevne novosti

EK kaže da bez novoga zakona o radu nema potpore MMF-a BiH

07.08.2015 07:15 MOSTAR, 6. kolovoza 2015. (Hina), Glasnogovornik Izaslanstva Europske unije u BiH Andy McGuffie izjavio je za austrijski Standard da bez prihvaćanja reformskih zakona BiH neće dobiti financijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bez čega ne bi bila u stanju isplaćivati mirovine i plaće već u jesen ove godine. 
Glasnogovornik McGuffie je izrazio zadovoljstvo u ime Europske komisije što su izmjene zakona o radu, jednoga od najvažnijih reformskih zakona, donesene u Federaciji BiH unatoč protivljenjima i prosvjedima sindikata. On vjeruje da će i Republika Srpska u rujnu donijeti izmjene ovoga zakona, prenose u četvrtak mediji u BiH. „U suprotnom od zajmova MMF-a neće biti ništa“, istaknuo je McGuffie.

Već sada isplata mirovina kasni jer se fondovi za mirovinsko osiguranje slabo pune pa se troši novac od tekućih priljeva za taj mjesec. Rekao je da Izaslanstvo Europske komisije u BiH neće diktirati sadržaj samoga zakona, ali da podržavaju promjene koje su sastavni dio europskih standarda. Pojasnio je da Europska komisija od BiH očekuje da poveća prostor za privatni sektor, i da smanji birokaciju. Austrijski Standard navodi da su zakoni o radu u BiH zastarjeli iz vremena komunizma te da usporavaju nove investicije i povećanje zapošljavanja ljudi što je jedan od ključnih problema ove zemlje.